Gelişmekte Olan Ülkelerin Borcu Rekor Kırıyor

0
771

Dünya Bankası’na göre, gelişmekte olan ülkeler 2022 yılında dünyada faiz oranlarının artmasıyla 443,5 milyar dolar tutarında rekor bir borç ödediler. 

Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 5’lik bir artışa denk geliyor; yoksul ülkeler için koşullar daha da vahim hale gelebilir. 

Dünya Bankası’nın en son Uluslararası Borç Raporu’na göre, dünyanın en yoksul 24 ülkesinin borcunun maliyeti 2023 ve 2024 yıllarında yüzde 39’a varan oranlarda artabilir. 

Dünya Bankası baş ekonomisti Indermit Gill, rekor borç düzeyi ve yüksek faiz oranlarının pek çok ülkeyi krize sürüklediğini belirtiyor. 

Banka, durumun vahametine örnek olarak da, son üç yılda 10 gelişmekte olan ülkede devlet borçlarının 18 kez temerrüde düşmesini gösteriyor. Bu oran son yirmi yıldaki toplamdan daha fazla. Temerrüde düşen ülkeler arasında Gana, Sri Lanka ve Zambiya gibi isimler var.

Dünya Bankası’ndan borç alabilmek için kriterlere uygun 28 ülke seçilmiş bulunuyor. Bunların 11’i şimdiden borcunu ödeyemez durumda.

Dünyada faiz oranlarının artışı ve güçlü dolar borçlu ülkelerin kredilerini çevirmelerini daha da maliyetli hale getirdi. Gelişmekte olan ülkelerin dış borcunun üçte birinden çoğu, ani dalgalanmalara duyarlı farklı faiz oranlarına tabi bulunuyor.