Gelişen piyasalarda bayram havası

0
26

Çin’de olumlu gelen verilerin etkisiyle borsalar Kasım’dan beri en yüksek seviyeye çıkarken para birimleri de değerlendi. 

Çin’de Mart ayında ihracatın beklentiyi aşmasıyla Hong Kong’ta Hang Seng China Enterprises Endeksi 6 haftadaki en büyük kazancı gerçekleştirdi. Çin’in Şanghay Bileşik Endeksi 2 haftanın en büyük artışını kaydederken Tayvan’da ise borsa %1’den fazla arttı.

Malezya ringiti para birimlerindeki artışa öncülük etti. 

Çin’de bugün açıklanan veriye göre ihracat artarken ithalatın daralması ekonominin ilk çeyrekte daha iyi performans gösterdiğine dair spekülasyona neden oldu. 

Brent petrol fiyatlarının Ocak ortasından beri %60’tan fazla değerlenmesinden yararlanan gelişen ülke varlıklarının Çin’in istikrar kazanmasından da destek bulacağı belirtiliyor. 

Manila’daki Rizal Commercial Banking’te trader olan Nescyn Presinede’ye göre borsalardaki rallinin temel kaynağı petroldeki sıçrama ve Fed’in temkinli faiz artırımı yapacağı beklentisi. Trader, “Çin’deki bu veri de ekonominin sert şekilde yavaşlayacağı endişesini yatıştırarak piyasalara iyi geldi” diye konuştu. 

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong’ta %1.1 yükselerek beşinci günde de arttı. Endeks 23 Kasım’dan beri en iyi kapanışa ilerledi. 

BORSA 1 YILIN ZİRVESİNDE

Hang Seng China Enterprises Endeksi %3.6, Şanghay Bileşik Endeksi %2.1 yükseldi. Tayvan’da Taiex Endeksi %1.2 değerlendi. 

Para birimleri
MSCI Gelişen Piyasa Kur Endeksi %0.2 arttı, endeks böylece 6 Nisan’dan beri %1.3 yükseldi. Endeks şimdi Ağustos’tan beri en yüksek seviyede seyrediyor. 

Para birimi ringit %0.5 artışla 2016 yılındaki kazancını %11’e yükseltti. Ringit, 2016’da Japon yenini de geçerek en iyi performansı kaydeden Asya kuru oldu. 

Meksika peso’su ve Tayvan doları %0.2 değerlendi. 

Bu yıl dünyadaki 31 büyük para biriminde en iyi 3 performansı Brezilya reali, Rus rublesi ve ringit kaydetti. Tümünün emtia ihracatçısı gelişen ülkelerin para birimleri olması dikkat çekiyor. 

Öte yandan bugün Çin’de 10 yıllık tahvil faizleri 3 baz puan artarak %2.94’e yükseldi.