Gelecek Dijital Para Platformuna Odaklı

0
50

Kripto para danışmanı, yazar, araştırmacı, instagram sayfasında etkili bir isim olan influencer Academy CEO’su Mohammad Halakoei, dünyada sanal para meraklılarının bakış açısını ve bundan sonra beklenen gelişmeleri değerlendirdi.

KRİPTO para birimleri son dönemde hem ödeme hem yatırım aracı olarak daha fazla kişi tarafından kullanılıyor. Dünyada genel olarak iki bakış açısı oluştu.
Bunlar günlük hayatta alışveriş yapmak ya da tıpkı altın ve dövizde olduğu gibi bir yatırım aracı olarak görmek şeklinde özetlenebilir. Peki, bu sistem nasıl çalışıyor? Kripto para birimleriyle nerede ve nasıl harcama yapılıyor? Sistem nasıl işliyor?

ELEKTRONİK BİR AĞ ÜZERİNDE
Atinegar CEO’su Mohammad Halakoel, “Günümüzde yaklaşık bin 400’ün üzerinde coin var. Kripto paralar ya da dijital paralar, en basit anlatımı ile elektronik bir ağ üzerinden transferi yapılabilen fiziksel karşılığı olmayan sanal para birimleri olarak özetlenebilir” diyor. Bu nedenle kripto para satın alma işlemleri sadece internet siteleri üzerinden yapılabiliyor.
Sanal para birimleri herhangi bir ülkeye veya hükümetine bağlı değil. Para basma tekelinin tarih boyunca devletlerin kontrolünde olduğunu vurgulayan Halakoel, “Hikayenin çıkış noktası tam olarak bu diyebiliriz. Nakitle yaptığımız bir işlemi banka ya da herhangi bir finans aracı kurumu olmadan internet üzerinden yapabiliyorsunuz. Bunu da bazı teknolojileri kullanarak Bitcoin veya alternatiflerinden Ethereum, Litecoin, Dash gibi binlerce kripto para biriminden yaratıp herhangi birini kullanabilirsiniz. Bitcoin merkezi bir otoritesi olmayan, arkasında Blockchain teknolojisini kullanan ilk ve en popüler dijital para birimi olarak görülüyor” diyor.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Blockchain teknolojisi bloklardan oluşmuş bir zincir aslında. Halakoel sistemi şöyle özetliyor: “Para transferi yapan bir kişi var. Bu kişinin ve parayı alan kişinin kimliği, hangi tutarın gönderildiği gibi konular güvenlik amacıyla şifreleniyor. Şifreler birer blok oluşturuyor. Her blok bir diğerini oluşturur ve birbirlerine eklenerek bir zincir oluşturur. Bilgi blokları tüm ağda bulunur. Sadece belirlenen alıcılar ve satıcılar o bloktaki bilgileri işleyebiliyor. Bunlar dışında kalan hiç kimse işlemi kırma, değiştirme yetkisine sahip değil. Blockchain bizim değiştirilemez ve manipüle edilemez kayıtlar tutmamızı sağlar. Blockchain teknolojisi tamamen şeffaf bir yapıya sahip. İsteyen herkes bu şifreleme sistemi üzerinden yapılan işlemleri inceleyebilir” diyor.
Blockchain teknolojisinin öncelikli kullanım alanı hiçbir aracıya gerek duymadan yapılabilen alışverişler olarak ortaya çıktı. Bu teknolojiyi bu kadar büyük yapan asıl olay ise merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymaması. Halakoel, “Bu işlemlerin deftere kaydı ve ağa yayılması tamamen demokratik bir biçimde ağ üzerindeki bilgisayarlar tarafından yapılıyor. Ne kadar çok bilgisayar bu ağa katılırsa bu sistemin güvenilirliğini o derece artıyor” diyor.


YATIRIMCILAR NELERE DİKKAT ETMELİ?
Öncelikle Bitcoin gibi bir sanal para birimine sahip olabilmek ve gönderim-alım gibi işlemleri sağlamak için bir cüzdan uygulamasına ihtiyaç var.
Reel para birimleri ile işlem yapan borsalarda, borsanın desteklediği reel para biriminde bakiyeniz olmalı.
Kripto para borsasında işlemler borsa kullanıcıları arasında yapılıyor. Reel para birimi ile alış yapmak isteyen kullanıcı, kripto para birimini reel para birimi ile takas etmek isteyen başka bir kullanıcıdan alıyor.
Bitcoin ile satın alınan ilk şey pizza olarak 10 Mayıs 2010’da kayıtlara geçti.
Tüm yatırımlarda olduğu gibi dijital para birimleri yatırımlarında da çeşitli risklerin bulunduğunu belirten Halakoel, “İlk kez kripto para üzerine yatırım yapacaksanız, kaybetme riskini göze alarak, sorun yaşadığınızda sizi zorlamayacak bir miktarla yatırım yapabilirsiniz. Kısa zaman içerisinde size lazım olacak para ve kredi çekerek bu tarz işlere girmeyin. Parayı, riski hedeflerine göre ayırarak işlem yapın. Kripto para piyasası çok hareketli bir yapıya sahip. Yani ne olacağını kestirmek ciddi anlamda güç. Ayrıca sanal para birimlerini kontrol eden herhangi bir merkez yok. Tek bir yatırım aracı yerine paranızı bölerek çeşitli yatırım araçlarında döviz, altın bitcoin gibi değerlendirebilirsiniz” diyor.