Geleceğin radyosuna hoş geldiniz!

0
75

“Le Figaro” gazetesinde yer alan habere göre, DAB+ namı diğer Digital Audio Broadcasting yeni bir radyo dinleme biçimi olarak ortaya çıkıyor. Şimdilik Paris, Marsilya ve Nice gibi belli başlı bölgelerde mevcut olan yayının sonbaharda Lyon ve Strasbourg’u kapsaması, 2019 yılı başlarında ise Rouen ve Nantes bölgelerine de uzanması bekleniyor. Hedef, 2020 yılında Fransa’da nüfusun yüzde 70’ini bu yayın biçimine ulaştırabilmek.
DAB+ yalnızca dinleme değil seyretme imkanı da sunabilecek. Konunun uzmanları, televizyon yayını için TNT neyse (karasal sayısal televizyon yayıncılığı) radyo için de DAB+’nın aynısı olduğunu belirtiyorlar. DAB+’la bildiğimiz FM ya da uzun dalga analog normlara benzer şekilde, Hertz dalgalarıyla iletilen sayısal bir radyo akışı olacak ama ses kalitesi dijitale eşdeğer bir nitelik taşıyacak. Sinyalin gelmesiyle kesintisiz ve pürüzsüz bir ses akışı sağlanacak. Arabadayken ara sıra ortaya çıkan ses cızırtıları ve kesintiler yüzünden sürekli radyo düğmesiyle oynamaya gerek kalmayacak.
Şimdiden pek çok radyo üreticisi geleneksel FM yerine bu teknolojiyi benimsemeye başladı. Bunlar arasında öncü niteliğinde olan ise Londralı Pure markası. Pure, dünyada 5 milyonu aşkın radyo satışıyla dünya lideri.
Pure’ün bu yeni teknolojiyle geliştirilen modelinin adı Evoke H4 Prestige. Bu kompakt radyo 10 Watt gücünde 7,5 cm’lik bir hoparlöre sahip. Pure bu küçük ama etkili hoparlörde bir DAB ve bir FM tuner içeriyor. Söz konusu radyoyu bir kez çalıştırdığınızda tekrar müdahale etmeniz gerekmiyor. Bluetooth’la da uyuşabilen radyoyu akıllı telefondan da dinlemek mümkün olabilecek. Evoke aynı zamanda seyyar olarak da kullanılabiliyor; 50 saatlik bir şarj kapasitesine sahip.
Evoke H4 Prestige’in fiyatı 230 euro.