Geleceğin 50 Şirketi

0
3581

Bir şirketin gelecekteki başarısını belirleyen çok fazla sayıda faktör vardır; bunlardan birçoğunu kestirmek zordur. Yıkıcı yeni bir teknoloji ortaya çıkabilir. Ticaret savaşı belli başlı materyallerin fiyatını yukarı çekebilir. Genç bir araştırmacı milyarlarca dolar değer biçilecek bir patent başvurusunda bulunabilir. Ancak doğru verilerle yatırımcılar ve yöneticiler geçici olanla kalıcı olan arasında ayrım yapabilirler. Fortune iki yıl önce yönetim danışmanlık kuruluşu BCG’yle bir araya gelerek Future 50’yi (Geleceğin 50 Şirketi) ortaya koydu; bu sistem onlarca faktörü analiz edip en güçlü uzun vadeli büyüme potansiyeline sahip şirketleri belirliyor. İlk iki yılki listede yer alan isimler rahatça pazarın üzerinde bir performans sergileyebildi. İşte bu yılki sıralamamız.

1.Workday

Kurumsal yazılım standartlarına göre Workday hâlâ cüzi bir yapı; nitekim 2018 yılındaki satış geliri yalnızca 2,8 milyar dolardı. Ancak İK ve diğer temel kurumsal fonksiyonlarda tüm programların dijital satışlarının öncüsü olarak, ağırlığının çok üzerinde bir konuma sahip. Toplam gelirinin üç yıllık ortalama artışı yüzde 35 ve 40 milyar dolarlık piyasa değerine sahip. Yatırımcılar büyük şirketlere hizmet sunmak suretiyle Workday’in bir numara olacağını ifade ediyorlar.

2. Square

Hisseleri son 12 ayda her ne kadar yüzde 12 oranında değer kaybetse ve kârında sıkıntı olsa da, satış geliri 2018 yılında yaklaşık yüzde 50 oranında artarak 3,3 milyar dolara yükseldi. Square daha büyük şirketleri ödeme platformuna çekmek için çalışıyor ve ayrıca Bitcoin ve teslimattan önce ödeme işlemlerinde yer alıyor.

3. ServiceNow

Bulut bilişim şirketi ARGE’ye ciddi oranda yatırım yapmak ve satış kapasitesini artırmak suretiyle gittikçe yayılan kurumsal IT pazarında büyüme ivmesini korudu. Bu yılın başında duyurulan, Microsoft’un Azure bulut bilişim hizmetiyle stratejik ortaklığı ServiceNow’nun son derece regüle sektörlere hizmet sunma becerisini ve ABD hükümetinin kârlı kontratlarına erişim olanağını artırdı. Ancak şirketin hâlâ kârlılık sorunu var ve saygın bir isim olan CFO Mike Scarpelli’nin görevinden ayrılması ciddi bir sarsıntı olarak görülüyor.

4. Contemporary Amperex Technology

2011 yılında Çin, Ningde’de kurulan CATL satış bazında dünyanın en büyük elektrikli araç pili tedarikçisi; şirket 2018 yılında 152 milyon dolar kâr elde etti. CATL Volkswagen, BMW, Honda’nın yanı sıra belli başlı Çinli otomobil şirketlerine pil sağlıyor ve Toyota’yla teknoloji işbirliği için ortaklık kuruyor. CATL’ın son mali çeyreklerdeki güçlü büyümesi yabancı rakiplerinin oldukça önünde olmasını sağlıyor. Ancak iki önemli endişe konusu var: ABD’yle süregelen ticaret anlaşmazlığı ve ayrıca Çin hükümetinin elektrikli araç sübvansiyonlarını aşamalı olarak azaltma planı.

5. Spotify

Müzik sektörünü MP3’lerden kurtaran ve aylık abonelik sistemiyle tanıştıran streaming şirketi hakimiyet kurma çalışmalarını sürdürürken, Apple ve Amazon’un nefeslerini ensesinde hissediyor. Stockholm merkezli şirket Hindistan ve Latin Amerika gibi pazarlara girerken, çarpıcı hizmetler ortaya koymak için milyarlarca dolar harcıyor.

6. Atlassian

Morgan Stanley’e göre, Avustralyalı kurumsal yazılım şirketi “ürün inovasyonuna odaklanmada rakipsiz sayılabilir.” İş yükünü Amazon Web Services’a kaydırmak ve ölçeklendirmeyi daha iyi destekleyecek programları yeniden yazmak suretiyle hizmet platformu olarak hızla büyüyen yazılımının zeminini oluşturdu. Atlassian aynı zamanda geleneksel satış modelinden de kaçınıyor; bunun yerine maliyeti düşük tutacak “viral”, online’ın merkezde olduğu bir pazarlama stratejisine dayanıyor. Ancak pek çok kurumsal yazılım şirketi gibi, aynı kategoridekilerin yoğunlaşan rekabeti önünde ciddi bir risk faktörü oluşturuyor.

7. Xiaomi

Xiaomi ilk akıllı 2011 yılında lanse edildi ve halen Çin’in ilk dört en büyük akıllı telefon markası arasında yer alıyor. Ayrıca dünya çapında önemli bir yaygınlık kazanmış bulunuyor: Xiaomi telefonları dünyanın en hızlı büyüyen akıllı telefon pazarlarından biri olan Hindistan’da en büyük paya sahip. Bir yıl önce halka arz olan Xiaomi’nin finansal karnesi henüz çok yeni ancak nesnelerin interneti ekosistemine ek olarak markasını akıllı ev cihazlarıyla çeşitlendirmesi gelecek iki yılda ortalama yüzde 20’lik bir büyümeye destek sağlayabilir

8. Ctrip.com International

Çin merkezli Ctrip aylık 210 milyon aktif kullanıcıyla Asya’nın en büyük seyahat acentesine dönüştü ve dünya üzerindeki varlığını da büyütüyor. Ctrip 2016 yılında şirketin başına geçen CEO Jane Sun liderliğinde göz alıcı bir büyüme sergiledi. 2018 yılındaki satış geliri 4,7 milyar dolardı ve bir önceki yıla göre de yüzde 18 oranında arttı; şirket 17,1 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşırken, 2003 yılında Nasdaq’ta halka arzından beri 30 katı değerlendi.  Kadınlar 45 bin çalışanının yarısından ve üst düzeydeki yöneticilerin üçte birinden fazlasını oluşturuyor. 2016 yılında Skyscanner’ı satın almasının ardından şirket halen satış gelirinin yüzde 35’ini oluşturan uluslararası faaliyetlerinin bu yıl yüzde 15 büyümesini bekliyor.

9. Salesforce

Salesforce’un yazılım sektörünün geleceğini yarattığını söylemek abartı olmaz. Bulut bazlı müşteri takip yazılımını abonelik olarak sunmak suretiyle, Salesforce iş dünyasının önemli aplikasyonların kendilerine ait versiyonlarını satın alma ve yönetme alışkanlıklarını kırdı. Salesforce özellikleri de hızla ekleyebiliyor; nitekim kısa süre önce yapay zeka araçlarını ortaya koydu ve müşterilerini de bunları aplikasyon menüsüne eklemeye ikna edebilir. Yıllık 13 milyar dolarlık satışla yüzde 26’lık büyüme ve son mali yılda 2,8 milyar dolarlık nakit akışıyla 130 milyar dolarlık piyasa değerine sahip olması hiç de şaşırtıcı değil.

10. Vertex Pharmaceuticals

Kistik fibrozis gibi nadir görülen hastalıklarda uzman Boston merkezli ilaç üreticisi Vertex her zaman büyük ilaç üreticileri kadar dikkat çekmiyor. Ancak analistlere göre, şirket ciddi bir büyüme sürecinde ve gelecek yıllarda çift haneli büyüme bekleniyor. Şirket yeni ve markalaşmış bir bilim alanına da girerek 43 milyar dolarlık değerini daha da artırabilmeyi umuyor; bu amaçla, kısa süre önce, Tip 1 diyabeti iyileştirmek için kök hücreleri kullanmayı amaçlayan startup Semma Therapeutics’i almak üzere 950 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı.

11. Alibaba Group Holding

E-ticaret devi Alibaba’nın karizmatik, havalı sahibi Jack Ma eylül ayında şirketin yönetim kurulu başkanlığı görevinden resmi olarak ayrılarak kendisini tamamen hayır işlerine adadı. Ancak kendi yarattığı şirketi Alibaba 446 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşarak, dayanıklılığını kanıtladı. E-ticaret devi Ma’nın gidişiyle sarsılmak bir yana, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve ABD’yle olan ticaret sürtüşmesine rağmen son mali çeyrekte kârında iki katın üzerinde artış gerçekleştirdi. Hong Kong’taki kargaşa Alibaba’nın bu kentteki borsada gerçekleştireceği halka arzı geciktirmesine rağmen büyüme projeksiyonları son derece sağlam. Ancak Alibaba e-ticaretle durmuyor: Şirket bulut hizmetlerini ve ödeme işini hızla yaygınlaştırıyor. Alibaba mobil ödeme hizmeti Alipay’in bir milyarın üzerinde aktif kullanıcısı olduğunu söylüyor.

12. Tencent Holdings

Tencent oyun işiyle-mobil oyunculukta yüzde 55’lik büyüyen bir pazar payı var- ve WeChat sosyal mesajlaşma aplikasyonuyla tanınmış olsa da, teknoloji devi agresif bir biçimde bulut bilişim ve yapay zekaya doğru evriliyor (Çin’in başlıca yapay zeka startup’larının yüzde 20’sinde büyük yatırımcı).

13. Twitter

Twitter modern iletişim altyapısında önemli bir unsura dönüşürken 2018 yılında satış gelirinde çift haneli büyüme ve 1 milyar dolarlık nakit akışı bildirdi. Beğenin ya da beğenmeyin sesi yüksek perdeden çıkan, güçlü ve kârlı Twitter iletişimin geleceği.

14. Jiangsu Hengrui Medicine

Geçen yıl 2,5 milyar dolarlık satış gerçekleştiren Hengrui ‘nin ARGE’ye yaptığı yatırım diğer eczacılık şirketlerinkinin hemen hemen iki katı ve yatırımlarının da önemli oranda geri dönüşleri oluyor; halen Çin’in en büyük ilaç şirketi ve inovasyon lideri. Çin’in 2020 yılında jenerik ilaçlar için toplu alım planı endüstrideki fiyatları aşağıya çekecek ancak analistlere göre bu durum Jiangsu’nun satış gelirinin yalnızca yüzde 1-2’sini etkileyecek oysa aynı kategorideki rakip firmaların zararı daha büyük olacak.

15. Foshan Haitian Flavouring & Food

Ticaret savaşı bile soya sosuna olan iştahı kesemez. Foshan Çin’in en büyük soya sosu üreticisi ve aynı zamanda istiridye sosundan yemek pişirme şarabına kadar dünyadaki Çin çeşnilerinin en büyük tedarikçisi. Şirket Çin’in gittikçe büyüyen orta sınıfına ve bu insanların catering’e olan iştahına -Foshan’ın en büyük gelir kaynağı-ve dışarıda yemek yeme merakına güveniyor.

16.Live Nation Entertainment

Live Nation“denemeye dayalı ekonomi”yi yönlendiren milenyum kuşağına yatırım yapmaya devam ediyor. Bilet ve canlı konser devi 2018 yılında rekor kırarak, 13’üncü ardışık yılda gelir artışı bildirdi. Öte yandan, şirket aynı zamanda film prodüksiyon işinde de-A Star is Born’u destekledi-büyüyor ve halen dünyada bilet satışlarının yüzde 45’ini oluşturan dijital bilet ve mobil satın alma işine de yatırım yapıyor. Ancak şirketle ilgili olası bir sıkıntı söz konusu: Yasa koyuculardan bazıları sektördeki rekabeti mercek altına aldıklarından rekabet kurallarını ihlal edip etmediğine dair bir soruşturmaya maruz kalabilir.

17. Xilinx

Yarı iletken üreticisi yazılım ile programlanabilen donanım (field-programmable gate arrays; FPGA) alanındaki uzmanlığı sayesinde yapay zeka ve 5G teknolojisi dahil, büyüyen pazarlara hizmet sunmada iyi konumlanmış bulunuyor; FPGA iki oyunculu bir pazar ve burada rakibi Intel’den pazar payı alıyor. Yarı iletken alanındaki pek çok sektör gibi, ticaret gerilimleri önemli bir tehdit olarak ortaya çıkıyor; ABD’nin Çin telekom devi Huawei’yle alışverişi büyük ölçüde yasaklamasından önce Huawei önemli bir müşteriydi.

18.Alphabet

Google hala online arama ortamında egemen konumda ve bu da, Alphabet’in reklamda süregelen dijital yön değişikliğinin nabzını içerden tuttuğu anlamına geliyor. Şirketin reklamcılara daha iyi kazançlar sağlayan yapay zekaya ve makine öğrenim teknolojisine yaptığı yatırımlar bu konumun güçlenmesini destekledi. Buna karşılık Alphabet reklamdan elde ettiği bu geliri, sürücüsüz otomobil birimi olan Waymo gibi uzun vadeli şirketlere aktarıyor. Bununla birlikte, potansiyel antitröst konularıyla ilgili olarak yasa koyucuların sıkı gözetimi altında ve ticaretle ilgili konulara da duyarlı.

19. NetEase

Orijini internet hizmet şirketi olan NetEase World of Warcraft ve Starwatch gibi popüler filmleri Çin pazarına satmak suretiyle bir oyun devine dönüştü. Şirket yakın zamanda kendi ürünlerini yaratmaya doğru geçiş yaptı. Yeni teknolojileri içeren oyunlar geliştirmeyi amaçlayan Quantic oyunlarına yaptığı yatırımlar Tencent gibi iddialı rakipleri yakaladığını ortaya koyuyor.

20. Dassault Systèmes

Fransız Dassault Grubu’nun uçak işiyle tanınan bu yan kuruluşu “3D Experience” ürün tasarım platformu sayesinde patlama yaşıyor. 2019 yarı yıl satışları yüzde 17 oranında arttı.

21. Intuit

Intuit 36 yaşında, beklentilere meydan okumayı sürdürüyor. Popüler online vergi ve muhasebe hizmetleri TurboTax ve QuickBooks’la tanınan şirket kendisini tekrar tekrar yeniden yaratarak rekabette üstünlüğünü korumayı sağladı. Bu plan da sonuç verdi. 2019 mali yılında, Intuit 6,8 milyar dolarlık satış geliri elde etti, bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 13 ve beş yıl öncesine göre de yüzde 60 daha fazlaydı. Bu arada, kârlar artmaya devam etti ve halen 68,7 milyar dolar piyasa değeri olan Intuit 2020 yılında daha fazla büyüme bekleyebilir.

22. China Tower

5G Çin’i fethetmeye hazır gözüküyor ve China Tower Corporation da bu teknolojiyi sunan yapı olarak gündemde. Telekomünikasyon altyapı hizmet kuruluşu Çinli devler China Mobile, China Unicorn ve China Telecom’un işlettiği birimlerin birleşmesiyle 2014 yılında kuruldu. Ancak büyümenin politik faktörlere aşırı bağımlı olduğunu düşünenler için yasal mevzuatın çok baskın olduğu bir ortam soru işaretlerine yol açabilir.

23. Intuitive Surgical

Robot cerrahlar burada. Ve de yatırımcılara çuvallar dolusu para kazandırıyorlar. Intuitive Surgical “minimal invazif cerrahi”de çok uzun zamandır lider oyuncu konumunda. İnsanlar tarafından uzaktan kontrol edilen fütüristik robotik kolları kullanan bu teknoloji hastanın bedenini çok fazla kesmeden iç organları kesiyor, doğruyor, iç organları yönetiyor. Intuitive Medtronic ve Johnson&Johnson gibi şirketlerin rekabetiyle karşı karşıya olsa da, leasing modeline yönelerek kapsama alanını genişletmesi bekleniyor. Robot destekli ameliyatların artan popülaritesi de buna eklendiğinde, büyümenin süreceği aşikâr.

24. PayPal

Nakit artık kral değil: PayPal internet ortamında yer alan tepedeki 500 ABD’li perakendeci tarafından kabul ediliyor; son derece popüler Venmo aplikasyonu şimdi artık mobil para transferleriyle eş anlamlı.

25. Adobe

Her ne kadar bazı analistler büyümenin bir şekilde soğuyabileceği uyarısında bulunuyorlarsa da, Adobe üçüncü çeyrekte rekor bir rakam açıkladı. Photoshop ve Acrobat’ın üreticisi olan Adobe dijital pazarlamaya yönelirken son beş yılda satış geliri, hisse fiyatı ve portföyünün büyüdüğüne tanık oldu.

26. Nvidia

Herhangi bir şey Jansen Huang’ın yarı iletken şirketini alaşağı edebilir mi? Kaliforniya, Santa Klara’da yer alan şirketin marka işi olan grafik çip işinden elde ettiği gelirin gerilemesinin ardından Nvidia hisse değeri geçen yıl tepetaklak oldu. Aslında bu yönde bir gidişat olacağı geç anlaşılmıştı. Nvidia’nın yeni RTX grafik kartları serisinin ilk baştaki satışları o kadar iyiydi ki, bu ürün gamı aynı seride daha önce yer alan ve şirketin oyundan elde ettiği kazancı hemen hemen ikiye katlayan çipi geride bırakmıştı. Bu arada, şirketin yapay zekaya yatırımı son sürat devam ediyor; Nvidia bulut sağlayıcılara işlemci satmaktan uzaklaşıp büyük şirketlere yöneliyor. Şirket aynı zamanda otomobil üreticilerinin araçlarına sürücüsüz özellikler ekliyor; bugün için küçük çaplı bir iş olabilir ama sınırın gökyüzü olduğunu da unutmayalım.

27.Autodesk

Kendini “nesneleri yapan insanlar” için yazılım üreticisi olarak tanımlayan şirket işini bulut çağı için yeniden düzenlerken, aboneliğe doğru da geçiş yapıyor. Satış geliri geçen yıl yüzde 25 oranında arttı. Şirket bir satın alma furyasında ancak ticaretle ilgili kaygılar önemini koruyor.

28. Illumina

Genetik test şirketi tüketici ürünleri pazarında yavaşlamanın ardından bu yılın başında 2019 yılı gelir tahminlerini düşürdüğünde ciddi söylentilere neden olmuştu. Ancak Illumina’nın platformları genomik sekanslama alanına hakim. (Teknolojisi tüm genomik sekanslamanın maliyetinin yalnızca birkaç bin dolara düşürülmesini sağlarken süreci de önemli ölçüde hızlandırdı). JP Morgana göre, 44 milyar dolarlık şirket “yenilikçilikte fark atmak ve rekabetçi üstünlüğünün kapsamını genişletmekte olağanüstü bir başarı” sergiledi.

29. Edwards Lifesciences

Kalp hastalığı her yıl dört Amerikalıdan birinin ölümüne yol açıyor. Açık ameliyat bakımından fazla riskli bulunan hastalar için bile yapay kalp kapakçıları üreten Edwards Lifesciences uluslararası ayak izini büyük ölçüde genişletti ve yavaşlayacağına dair bir işaret de yok. En çok büyüme vaat eden alan ise invazif kalp kapakçığı değişimi gerekmeyen düşük riskli hastaları kapsıyor.

30. Transurban

Transurban’ın yoğun yatırımları şirketi en büyük paralı yol operatörlerinden biri ve Sydney’de de açık ara hakim bir kuruluşa dönüştürdü.

31. Amazon.com

Amazon’un en gıpta edilecek yönü, çapı göz önüne alındığında ne kadar hızlı büyüyebildiği. Yıllık satış geliri 200 milyar doları aşmasına rağmen Amazon’un üç yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 30; bu tür bir ölçeği de ancak bir startup yakalayabilir. Geleceğiyle ilgili olarak da şunu söyleyebiliriz: Pazar lideri olan web hizmetleri işi çok sık bir biçimde online inovasyonları devreye sokarken, Alexa da yapay zekanın neler yapabileceğine dair ipuçları verdi. Bu arada, iş modelini de sürekli yenilemekten kaçınmıyor.

32. S.F. Holding

Çin’de e-ticarette yaşanan patlama S.F. Holding gibi teslimat şirketlerinin faaliyetlerinde de baş döndürücü bir büyümeye yol açtı. Lojistik hizmet şirketi premium bir marka ve en ileri teknolojiye yatırımlarını sürdürüyor. Artan rekabete rağmen S.F. hızla büyüyor ve DHL’in Çin operasyonlarını almak için de önemli bir anlaşmaya imza attı.

33. Expedia

Uluslararası büyümeye odaklanan şirket Travelocity, Orbitz ve Hotels.com gibi markaların gerisinde yer alan isim ve “alternatif” konaklama portföyünü genişletmek amacıyla HomeAway ve yazılım şirketleri Pillow ve ApartmentJet’i de satın aldı.

34. BOE Technology Group

Çin’in en büyük LCD ekran üreticisi, 2020 yılında faaliyete geçmesi beklenen iki fabrikasıyla katlanabilir OLED’lerin -katlanabilir telefon, giyilebilir teknoloji, laptoplar ve hatta otomobillerdeki interaktif kumanda panellerinde kullanılabilen türdenüretimine devasa bir kapasite ekliyor. BOE’nin aynı yıl Apple’la da bir ortaklık oluşturarak iPhone’lar için esnek OLED’ler geliştirmesi bekleniyor. Ancak tabii ki ticaret savaşı bu planları engellemezse…

35. Yonghui Superstores

Yonghui sıfırdan kurulmuş bir perakendeci olabilir ancak bir teknoloji şirketi gibi yenileniyor. Bu yıl Yonghui Mini adlı bir yan kuruluşu lanse etti; küçük, taze meyve bakkallarından oluşan bu ağın tedarikçisi daha büyük bir merkezi süper market. Muhtemelen bu düşünme biçimi teknoloji süper starları JD. com ve Tencent’i yatırım için cezbetmiş olabilir. Bu internet meraklısı destekçiler Yonghui’nin “yeni perakende” dünyasında ilerlemesine yardımcı olacaklar.

36. Fortive

Endüstri devi Fortive Corp küresel bilim ve teknoloji devi Danaher’den ayrıldıktan tam üç yıl sonra işinde sürdürülebilir bir büyüme gerçekleştirmeyi başardı. Şimdi ise 2020 yılının ikinci yarısında iki ayrı borsa şirketine bölünmeyi planlıyor.

37. Wuliangye Yibin

Wuliangye “beş tahıllı likör” anlamına geliyor; Yibin ise Çin’in Sichuan eyaletinde likörün üretildiği kent. Şirket piyasa değeri olarak Çin’in ikinci en değerli baiju üreticisi. Hisseleri 2018 yılı kârının yüzde 38’lik artışla 2 milyar dolara çıkmasıyla bu yıl şimdiye kadar yüzde 150 oranında değerlendi. En önemlisi ise, Wuliangye’nin 6,1 milyar dolarlık satış gelirinin tümü Çin’de elde edildi. Bu noktada bir sonraki soru ise şu: Unlu tadı olan bu likör yurt dışında müşteri bulabilecek mi?

38. Paychex

Geçen yıl İK ve sosyal hizmetler sağlayıcısı Oasis Outsourcing’i 1,2 milyar dolara satın almasının ardından Paychex’in 2019 mali yıl geliri yüzde 12 artışla 3,8 milyar dolara yükseldi. Hissesi de geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 oranında değerlenerek şirketin piyasa değerini 30 milyar doların üzerine çıkardı. İnovasyona odaklanmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyen Paychex niş pazarlar için yeni ürünler lanse ederken, ana platformlarına da düzenli olarak fonksiyonellik ekledi. Ancak yine de ufukta potansiyel riskler söz konusu; örneğin, kredi piyasasındaki daralma Paychex’in müşteri tabanının büyük bir bölümünü oluşturan küçük işletmeleri olumsuz etkileyebilir.

39. Kweichow Moutai

BAIJIU Çin’in yerli likörü. Sorgumdan üretilen bu berrak, renksiz içki ziyafetlerde kadeh kaldırmak, misafirlere hediye olarak sunmak ya da yalnızca yemekte bir tek atmak için kullanılıyor. Kweichow Moutai, Çin’de imalathanesine de ev sahipliği yapan kasabasından adını alan en ünlü baiju’sunu üretiyor. Markanın hiç sönmeyen cazibesinin kanıtı ise müşterilerin Şanghay’daki yeni Costco’dan yalnızca iki günde 10 bin şişe satın almaları. Her biri normal fiyatından yüzde 50 indirimle 223 dolara satıldı. Likörün popülaritesi Moutai’yi 2017 yılında 69,2 milyar dolar piyasa değeriyle dünyanın en değerli likör şirketine dönüştürdü (Diageo’yu geçti). 2019 yarı yıl satış geliri yıllık bazda yüzde 17 artışla 6,1 milyar dolara yükseldi.

40. Rakuten

Rakuten neyi yapmıyor? Japon e-ticaret/fintech/ internet şirketi kripto paradan buluta kadar hemen her alanda faal. Rakuten küresel düzeyde faal ve ABD’de de gittikçe büyüyor. Büyük ölçüde Lyft’teki hissesinin değer kaybından kaynaklanan ikinci mali çeyrekteki 43 milyon dolarlık zararı, hissesinin 52 haftadır yüksek seyreden değerini yüzde 20 oranında geriletti.

41. Alexion Pharmaceuticals

Alexion kendi içinde birtakım anlaşmazlıklar yaşadı. Şirketin satış uygulamalarıyla ilgili endişeler nadir hastalıklara odaklı biyoteknoloji kuruluşunun peşini bırakmadı ve tepe yönetimde ciddi bir değişikliğe yol açtı. Ancak şirket hastalar ve yatırımcılar nezdinde güven tazelemek için harekete geçti ve Syntimmune ve Caelum Biosciences gibi yeni kurulan biyoteknoloji firmalarıyla ortaklıklar oluşturdu. Bu anlaşmalar henüz yeni ve dolayısıyla yararları kanıtlanmamış olsa da, pek çok yatırımcı yukarı doğru bir gidişat bekliyor.

42. VMware

VMWare bilgisayar sanallaştırması adlı bir hareketin başını çekti; bu verimlilik yöntemi o kadar radikaldi ki şirket startup’ken kurumsal bilişimin geleceği oldu. Şimdi artık iş dünyası yavaşlarken, VMWare’in büyüme motoru bulut bilişim. Yazılımı müşterilerin Amazon, Microsoft ve Google gibi farklı online hizmet satıcıları arasında iletişim kurmalarını sağlıyor. Eski usul bilgisayar üreticisi Dell’in yan kuruluşu olan VMWare borsada ayrı işlem görüyor ve 60 milyar doları aşkın bir değere sahip.

43. Visa

İşlemler ve dolaşımdaki kartlar açısından ABD’nin en büyük kredi kartı ağı olan Visa son çeyrekte yüzde 33 oranında artıp 3,1 milyar dolara çıkan kârıyla gelişimini sürdürüyor. Nitekim geçen haziran ayında bankaların sınır ötesi ödeme işlemlerini yapmaları için Visa B2B Connect’i lanse etti; eylül ayında da Londra merkezli fintech Revolut’la anlaşma imzaladı.

44. Booking Holdings

Booking.com, Priceline, Kayak, Agoda ve OpenTable gibi markalarla, dijital seyahat devi iki trendin kombinasyonuyla ciddi bir sıçrama kaydetti: Daha fazla sayıda gezginin rezervasyonlarını online ortamda gerçekleştirmesi ve küresel seyahat pazarındaki toplam büyüme (şirketin satış gelirinin yaklaşık yüzde 90’ı halen uluslararası pazarlardan geliyor.) Ana sitesi olan Booking.com Airbnb gibi hızla büyüyen rakiplerle mücadele etmek için kapsamını genişletirken, yaklaşık 30 milyonluk bir konaklama portföyüne ulaşmak üzere.

45. Longfor Group Holdings

Chongqing’te yer alan emlak grubunun kurucusu, yönetim kurulu başkanı ve eski CEO’su Wu Yajun bir zamanlar Çin’in en zengin kadınları arasındaydı. Aslında şimdi de bu sıfatını koruyor ancak Wu geçen yıl Longfor’daki bütün hissesini kızının denetimindeki bir fona aktardı. Ancak Wu hâlâ Longfor’da yönetimde yer alıyor ve şirketin sözleşmeli satışları da geçen yıl yüzde 28,5’lik artışla 30 milyar dolara çıktı. Hem ticari hem de konut amaçlı mekanlara yatırım yapan emlak geliştiricisi haziran ayında 70,93 milyon metrekarelik bir arazi bankasına sahipti; bu gayrı menkullerin çoğu da büyük rağbet gören birinci sınıf kentlerde yer alıyor. Şirketin hissesi de güçlü bir yükseliş sergiliyor; nitekim bu yıl yüzde 37 oranında değer kazandı.

46. Accenture

Accenture teknoloji işinde büyük oynayarak bir deve dönüştü; 43,2 milyar dolar yıllık satış geliri, 52 ülkede yaklaşık 500 bin çalışanıyla devasa bir şirket söz konusu. Profesyonel hizmet şirketinin gelirinin yüzde altmış beşi halen dijital, bulut ve güvenlikten ya da Accenture’nin ifadesiyle “Yeni” den geliyor. Şimdi ise daha da uzak geleceğe bakıyor. Yaklaşık 100 Accenture çalışanı kuantum bilgisayarı üzerinde çalışıyor. Satın almalar CEO Julie Sweet’in büyüme stratejisinin bir başka yönü; şirketin nisan ayında reklam ajansı Doga 5’i satın alması Accenture Interactive’in satış gelirinin 10 milyar doların üzerine çıkmasına neden oldu.

47. CDW

Bu yılın başında göreve gelen CEO Christine Leahy’nin (üstte) başı çektiği Illinois merkezli şirket her boyuttaki işletmeye donanım, yazılım ve teknoloji “çözümleri” satıyor. Fortune 500’de 191 no’lu sırada yer alan CDW Haziran’da sona eren 12 ayda 17 milyar dolar satış geliri bildirdi; bu rakam 2018 yılına göre yüzde 10’luk bir artışa işaret ediyor.

48. Tesla

Elektrikli otomotiv pazarının ve en öndeki markasının devasa bir potansiyeli olduğu aşikar ancak yine de yatırımcılar bunun nihayet ne zaman gerçekleşeceğini bilmiyorlar. Tesla 2019 yılının üçüncü çeyreğinde 97 bin yeni otomobil sundu ancak analistler şirketin bu yıl yıllık bir kâr ortaya koyacağından emin değiller. Nitekim şirket kurulduğu yıl olan 2003’ten beri kâra geçmeyi başaramadı. Çin’in gittikçe büyüyen elektrikli otomotiv pazarı Tesla’nın Şanghay’da inşaat halindeki üçüncü fabrikasıyla daha da önem kazanabilir. CEO Elon Musk ABD Sermaye Piyasaları Kurulu’nun geçen yılki soruşturmalarının ardından kurumla olan ilişkisini onarmaya çalışacak. Bu da tepe yöneticilerin şirketten ayrılmalarıyla yaşanan kaybı telafi edebilir.

49. Facebook

Haberleri okuduğunuzda Facebook’un sona geldiğini düşünebilirsiniz. Yasa koyucular üzerine gidiyor. Mahremiyetin korunması gerektiğini savunanlar çok kızgın. Demokrasi düşmanları siteyi manipüle ediyor. Bununla birlikte yine de Facebook, Instagram ve WhatsApp kullanıcıları devasa bir gelir artışı sağlıyorlar (üç yıllık ortalama artış oranı yüzde 46) ve şirket operasyonlardan yıllık 23 milyar doların üzerinde bir gelir elde ediyor.

50. Sunac China Holdings

Pekin’in emlak piyasası üzerindeki sınırlamaları gevşettiğine dair işaretler gelirken, halen Çin’in en büyük emlak geliştiricilerinden biri olan Sunac Chima Holdings bundan yararlanabilir. Şirket piyasadaki olası bir kötü gidişattan zarar görebilir ancak yine de son üç yılda, yıllık ortalama yüzde 76’lık gelir artışı şirketi izlemeye değer kılıyor.