Gedik’ten sektörel açılım

0
126

Fortune Türkiye’nin “En Güçlü 50 Kadın Lider” listesinde yer alan Gedik Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Gedik Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Hülya Gedik, kaynak, vana ve döküm alanında otomobil, makine ve savunma sanayisine üretim yapan en yüksek kademedeki tek kadın sanayici. Hülya Gedik, Devrim arabalarının mühendislerinden babası Halil Kaya Gedik’ten aldığı yönetimi başarıyla devam ettiriyor. 2016 sonu için 450 milyon TL ciro hedefleyen Gedik, sanayi kollarının yanısıra 2016 sonuna yetiştirmeye çalıştığı Maltepe Dragos’taki detoks merkeziyle de sağlık sektöründe iddialı olduğunu göstermeye hazırlanıyor. Gedik, hedeflerini Fortune’a anlattı.
 
Kaynak sektöründe Türkiye’nin ihracatının büyük kısmını gerçekleştiriyorsunuz. 2015’te nasıl bir yıl geçirdiniz?
Gedik Holding olarak endüstriyel faaliyetlere başladığımız 1963 yılından bu yana sürekli kendi faaliyet alanlarımıza yatırım yapıyoruz. 2015’te yatırım geleneğine uyarak Pendik’teki kaynak fabrikamızı Sakarya-Hendek’e taşıdık. 50 milyon euro yatırım gerçekleştirdik. 100 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Yurt dışında Libya, Rusya, Mısır pazarlarımız daralırken yeni pazarları kolluyoruz. İtalya, Almanya, İngiltere ve Fransa’ya ihracat gerçekleştiriyoruz. Amerika’yı yakından takip ediyoruz. Buraya fason üretim gerçekleştiriyoruz. Yurtdışı pazarlardaki markamız GeKa dışında, GeKaTec markalı yerli üretim kaynak sarf malzemeleri, GeKaMac markalı kaynak makineleri ve GeKaRobot markası altında gerçekleştirdiğimiz robotlu otomasyon uygulamaları ile tanınıyoruz. Savunma sanayi, otomasyon ve robotik, su altı teknolojileri ve ileri kaynak teknolojileri konu başlıklarına odaklıyız. Şirketlere robotlu çözüm geliştiriyoruz. Bunun için de Gedik Üniversitesi ve Ar-Ge gibi iki stratejik noktadan güç alıyoruz.
 
Gedik Üniversitesi’nin misyonunu bu yönde mi belirlediniz?
Evet, eğitim alanına ciddi yatırımlar yaptık. Şehir üniversitesi değil, tematik bir üniversite olmayı hedefliyoruz. Gedik Üniversitesi babamın projelerinden biriydi. Onun çok önem verdiği bir konuydu eğitim. Kısa süre önce İstanbul Gedik Üniversitesi’nin Pendik kampüsünü açtık. 100 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. Meslek yüksek okulu ve zengin programları ve yüksek düzeyde burslu öğrenci sayımızla seçkin ve özverili öğretim üyesi kadromuzla yüksek öğrenimde güzel işler yaptık. Üniversite olarak Teknopark’a girdik. 8 bin öğrenci hedefliyoruz. TOBB Sanayici Kadın Girişimciler Çalışma Grubu ile beraber sanayi sektörüne kadın yöneticiler yetiştiriyoruz. 10 farklı ilden ve mühendislik bölümlerinden 10 kız öğrenci seçtik. Amacımız imkanı olmayan başarılı kız öğrencilere destek olmak.
 
Farklı bir iş koluna yatırım yapıyorsunuz. Sağlık konusuna el atmak nereden aklınıza geldi?
Evet gündemimizde bir detoks merkezi açmak var. Gedik Sağlık’ı kurduk. Bir gezi sırasında Avusturya’daki Viva-Mayr’ı (detoks merkezi) ziyaret etmiş ve çok beğenmiştim. Böyle bir şey Türkiye’de bizim çabamızla neden olmasın dedik. Mottomuzu, “Akıllı insanlar sağlıklı yaşlanır” olarak belirledik. Merkezde nefes terapileri, detoks programları, doğal tedavi yöntemleri, sağlıklı kilo verme ve beslenme eğitimleri ve hizmetleri olacak. Marka ismini “Reborn Welness Center” olarak düşündük. Gedik Üniversitesi de sağlık ile ilgili konularda sürekli iletişim içinde. Projemiz 2016 sonuna kadar yetişecek. Teknopark İstanbul’da Gedik Üniversitesi ve Gedik Sanayi’nin Ar-Ge çalışmalarına yönelik projeleri devam ettireceğiz. Bu konuda 30 milyon TL yatırım yaptık.