Gaziantep’in ihracatı azaldı

0
30
Gaziantep’ten Eylül ayında yapılan ihracatın, uzun bayram tatilinin de etkisiyle geçen yılın ayına göre azalarak, 483 milyon 421 bin dolar olarak gerçekleştiği bildirildi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, şehrin bu yıl eylül ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 oranında gerilediğini belirtti.

İhracatta 9 aylık seyre bakıldığında daha iyi bir tablonun görüleceğini vurgulayan Konukoğlu, “Ocak-Eylül 2016 dönemi dikkate alındığında Gaziantep’in ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre binde 3 oranında azaldı ve 4 milyar 567 milyon 964 bin dolar olarak gerçekleşti.” ifadesini kullandı.

Kentin ihracatı üzerinde Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olmasının yanı sıra en büyük pazarlar arasında yer alan çevre ve komşu ülkelerde yaşanan istikrarsızlığın negatif etkisinin görüldüğünü bildiren Konukoğlu, “Ağustos ayı normal şartlarda birçok sektörde ölü dönem olmasına rağmen yüzde 9,6 artış gerçekleştirmiştik. Gaziantep’ten Eylül’de yapılan ihracat ise geçen yılın ayına göre azalarak, 483 milyon 421 bin dolar olarak gerçekleşti. Eylül’de önemli bölümü bayram tatili kaynaklı iş gücü kaybı, ihracat tempomuzu aşağı çekti. Bu iş gücü kaybı olmasa, daha fazla ihracat yapmış olurduk. İnşallah ekim ve kasım ayları çok daha verimli geçecek. Artış trendini istikrarlı şekilde sürdüreceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Konukoğlu, Gaziantep’in Türkiye’ye net döviz getirisi sağlayan bir şehir olduğunu, aylık bazda en fazla ihracat yapan ilk 10 şehir arasında 5. sırayı koruduğunu belirtti.

Dünya ticaretinin bu yıl beklenenden daha düşük hızda büyüdüğüne işaret eden Konukoğlu, şunları kaydetti:
“Geldiğimiz noktada uluslararası rekabet gücünü artırmadan, ihracatı büyütmeden, ekonomik büyümeye hız veremeyiz. Rakiplerimizden her zaman bir adım önde olmak için ihracatı geliştirecek destek politikaları aktif şekilde sürdürülmelidir. Her bir şehrimiz de Türkiye ihracatını artırmak için seferber olmalıdır. Ülke ekonomisine üretim ve ihracatıyla güç veren Gaziantep firmalarımızın hepsine teşekkür ediyorum, ancak biz de çıtayı daha yukarı taşımalıyız. İhracatçılarımız mevcut pazarda paylarını korurken bir taraftan pazar çeşitlendirme stratejilerine odaklanıp, fırsatları ve tehditleri çok iyi değerlendirmelidir. Bizler ihracat ordusunun birer neferi olarak ülkemizin ve şehrimizin ihracat performansını artırmak için azimle çalışmalarımıza devam edeceğiz.”