Gayrimenkulde Doğru Değerleme İçin Çözüm Yapay Zeka

0
1248
Trakya Bölgesi Arazi ve Ticari Gayrimenkul Uzmanı Abdullah Gürman

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Konut Fiyat Endeksi, Mart 2023’te bir önceki aya göre %5,4, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %132,8 yükseldi. Trakya Bölgesi Arazi ve Ticari Gayrimenkul Uzmanı Abdullah Gürman’a göre yapay zeka, volatil gayrimenkul piyasasında hem alıcıyı, hem satıcıyı, hem de aracıyı koruyacak çözümler için kullanılabilir.

Yüksek enflasyonun, düşük büyümenin ve yüksek faiz oranlarının hakim olduğu yeni ekonomik paradigmanın etkileri, gayrimenkul piyasasında da 2022’nin ortasından bu yana görülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Konut Fiyat Endeksi’nin Mart 2023’te bir önceki aya göre %5,4, bir önceki yılın aynı döneminde göre ise nominal değerde %132,8 olarak yükseldiği biliniyor. Hızlı değişen piyasa koşulları, hem alıcıyı hem satıcıyı, hem de aracıları zor durumda bırakıyor.

15 yıllık deneyimiyle Trakya bölgesinde arazi ve ticari gayrimenkul alanına odaklanan Abdullah Gürman, yapay zekanın gayrimenkul yatırımlarında tüm taraflar için çözüm sunabileceğine inananlardan biri.

PAZAR 2023’TE 1 MILYAR DOLARA YAKLAŞACAK
ChatGPT, Midjourney, Adobe Firefly gibi çözümlerle hayat bulan üretken yapay zeka, içerik, görüntü ve simülasyon oluşturma yeteneği sayesinde emlak piyasasının çeşitli yönlerinde de devrim yaratma potansiyeli taşıyor. Tahminler, üretken yapay zekanın gayrimenkul sektöründe kullanımının 2032’ye kadar yaklaşık 1 milyar dolarlık büyüklüğe sahip bir pazar yaratabileceğini öngörüyor. Gayrimenkul sektörünün deneyimle doğrudan ilişkilendiğine dikkat çeken Trakya Bölgesi Arazi ve Ticari Gayrimenkul Uzmanı Abdullah Gürman, “Yapay zeka teknolojileri kullanılarak bir gayrimenkulu en iyi şekilde yansıtacak metinler, görseller saniyeler içinde türetilebiliyor. Piyasa koşulları ne kadar dalgalı olursa olsun, doğru materyallerle sunulan gayrimenkulun alıcı bulma olasılığı da artıyor” yorumunda bulunuyor.

“SATILAMAYAN DEĞIL, YANLIŞ PAZARLANAN GAYRIMENKUL VARDIR” Kur şoklarından, faiz kararlarından, kredi hacimlerinden ve bölgesel gelişmelerden doğrudan etkilenen gayrimenkul sektörünün çizdiği dalgalı seyir, özellikle satıcıların sahip oldukları taşınmaz varlıklara nasıl fiyat biçeceği konusunu karmaşık hale getiriyor.

Yapay zekanın bölgelerin tarihsel geçmişlerini, fiyat artış eğilimlerini, konuma ilişkin ekonomik beklentileri ve bölgedeki emlak piyasasının genel durumunu done olarak kabul edip fiyat simülasyonları yapabilme yeteneğine sahip olduğuna dikkat çeken Abdullah Gürman, “15 yıllık gayrimenkul uzmanlığı kariyerimde her zaman, satılamayan değil yanlış pazarlanan ve yanlış değerlenen gayrimenkuller olduğunu savundum. Yapay zekanın hızlı veri işleme kapasitesi sayesinde bugün bir mülkün önümüzdeki 3, 5, 10 yıllık fiyat projeksiyonları kolaylıkla oluşturulabiliyor.

Bu sayede satıcılar, doğru değerlemeyi buldukları mülklerini doğru pazarlama araçlarını kullanarak daha kolay satabiliyor” ifadelerini kullanıyor.

“TRAKYA’DA GAYRIMENKULLERIN DEĞERI 10 KAT ARTTI”
Türk toplumu için gayrimenkulun hem bir pasif gelir, hem de yatırım aracı olduğunu vurgulayan Trakya Bölgesi Arazi ve Ticari Gayrimenkul Uzmanı Abdullah Gürman, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırıyor:

“İstanbul’da aylardır, her bölgede artan kiralar, dolayısıyla artan satılık arsa ve konut fiyatları konuşuluyor. Arsa yatırımı yapmak isteyen alıcıların doğru yatırım kararını vermeleri de önem arz ediyor. Örneğin Trakya, bu artış periyodunda İstanbul’a yakınlığı ve ulaşım kolaylığı gibi sebeplerle popüler hale geldi. Kısıtlı arz, yükselen taleple birleşinde Trakya’da gayrimenkullerin değeri 10 kat arttı. Yapay zeka gibi araçları kullanan deneyimli ve doğru bir danışmandan hizmet alan alıcılar, Trakya veya çevre bölgelerin potansiyelinden stratejik yatırımlarla yararlanabiliyor.”