Gastronominin yeni gözdesi, Argan yağı

0
106

Yeşil çay özlü yüz toniklerinden kakao yağı serumlarına kadar, doğal cilt bakım ürünleri kozmetik dünyasına hakim. Ancak doğal bir ürünün güzellik dünyasından gastronomi dünyasına geçişi nadiren rastlanan bir durum. İşte Argan yağı bu konuda bir istisna.
Fas’ta bol miktarda bulunan bodur, çalı görünümündeki argan ağacı zengin bir besleyici yağ kaynağı. Ancak bu ağaçtan yağ üretimi yoğun bir emek gerektirdiğinden, argan düNyanın en pahalı yenilebilir yağlarından biri. Bir litresinin fiyatı yaklaşık 130 dolar; buna karşılık üstün nitelikli, ekstra saf zeytin yağının litre fiyatı aşağı yukarı 40 dolar.  Yağın sağlıkla ilgili yararları ise saymakla bitmez: Argan yağının kolesterol kontrolüne, sindirime fayda sağladığı, artritin iyileşmesine katkıda bulunduğu biliniyor. Nitekim ABD’de kozmetik, medikal ve gıda amaçlı tüketimi dahil argan yağı pazarının 2025 yılında 1,08 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Ancak bu yağ son derece pahalı olduğu için bitkisel yağ ya da zeytin yağı gibi sıradan bir mutfak yağı olarak kullanılması biraz zor.
Argan yağının yemeklerde de kullanılması hareketini başlatan kişi ise, Londra merkezli Arganic Ltd’nin kurucusu Dana Elemara. The Telegraph gazetesi Elemara’yı “kozmetik dünyasındaki kullanımıyla bilinen argan yağını İngiliz mutfaklarına sokan kişi” olarak tanıtıyor.
Goldman Sachs’ın eski analistlerinden Elemara, Fas’ta iki yıl boyunca bu yağı araştırdıktan sonra 2012 yılında işini lanse etti. Pazarladığı argan yağları Marks & Spencer’ın 300’ü aşkın mağazasında satılıyor. Halihazırda her ne kadar argan yağı satışlarının büyük bir bölümü kozmetikle ilgili olsa da, Elemara yağın geleceğinin mutfakta olduğuna inanıyor. 100 mililitrelik şişenin fiyatı 12 pound (16,75 $).
Argan yağının  diğer müşterileri arasında, yağı internet ortamında satan İsrailli şef Yotam Ottolenghi ve ikonik Londralı restoran the Ivy var. 2017 yılında Argan yağı satışları 300 bin dolar civarıydı. Elemara 2018 yılında, satışlarının bir kısmını popüler İngiliz online alışveriş sitesi Ocado’ya kaydırmak ve ülkedeki restoranları ağına katmak suretiyle şirketi yüzde 100 büyütmeyi planlıyor. Ayrıca ABD’ye açılma planları da var.