Galataport nedeniyle 90 cruise turu iptal

0
55
Yargıdan gelen durdurma kararlarıyla bir durup bir devam eden ve Galataport adıyla bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Liman Alanı inşaatı, 2016 yılı için tur iptallerine yol açtı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 90’a yakın kruvaziyer gemisinin rotayı iptal ettiğini söyledi. Ulusoy, iptallere çözüm olarak acilen Yenikapı’da kruvaziyer limanı yapılmasını önerirken, iptallerle ilgili mercilerle acil toplantı düzenleyeceklerini söyledi.

Habertürk Gazetesi’nde Meltem Ersoy’un haberine göre, kruvaziyer turları düzenleyen Tura Turizm’in yönetim kurulu başkanı Erkunt Öner de, inşaat nedeniyle yanaşmanın garanti edilememesi nedeniyle kruvaziyer şirketlerinin İstanbul turlarını iptal ettiğini ifade ederken, şu ana kadar 90’a yakın geminin yer garantisi verilmediği için İstanbul’a gelmekten vazgeçtiğini açıkladı. Bir kruvaziyer gemisinin ortalama 3 bin 500 yolcu taşıdığı göz önünde bulundurulduğunda bunun İstanbul için 300 bine yakın turist kaybıanlamına geldiğini vurgulayan Öner, kruvaziyer turistinin ortalama harcamasının 600 dolar olduğunu, gelir kaybının da 200 milyon doları aşabileceğini belirtti.

 

Normal şartlar altında 2016 yılı için toplamda 300 civarında kruvaziyer gemisinin İstanbul’da ağırlanmasının beklendiğini dile getiren Öner, sezonun yoğunlaşacağı mart ayından itibaren iptallerin kendisini hissettireceğini kaydetti. Öner, sorunun devam etmesi halinde iptallerin 2017 yılına da sarkabileceği uyarısında bulundu. Öner ayrıca, kruvaziyer rotalarından İstanbul’un çıkmasının otomatik olarak Türkiye’deki diğer limanlara da sarkabileceğini, bunun tüm Türkiye’de kruvaziyer turizmini olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

 

YÜZDE 11’İ TÜRKİYE’DEN GEÇİYOR
Türkiye kruvaziyer turizminde son yıllarda giderek öne çıkan bir destinasyon. Dünyadaki tüm kruvaziyer turistlerinin yaklaşık yüzde 11’inin yolu Türkiye’den geçiyor. Türkiye’de günlük turist harcaması (konaklama ve ulaştırma hariç) ortalama 50 dolar, kruvaziyer turistinin limanlarda yaptığı günlük harcama ise ortalama 120-150 dolar olarak kabul ediliyor. Kruvaziyer gemileri aracılığıyla Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin yüzde 30’unun durağı İstanbul oluyor. İstanbul’u Kuşadası ve İzmir destinasyonları takip ediyor. Gelen turistler ağırlıklı olarak ABD’den. Dünya genelindeki 21 milyonu aşkın kruvaziyer turistinin yüzde 85’ini ABD’liler oluşturuyor.

BU HAFTA BAKANLIK İLE TOPLANACAĞIZ
Öner, söz konusu krizin çözümü için sektörle beraber hareket ettiklerini söylerken, “Bu hafta içinde Turizm Bakanlığı ve ve belki Başbakanlık ile bir araya geleceğiz, derdimizi anlatacağız” diye konuştu.