Futbolun skandal yılı 2015

    0
    61

    Futbolda 2015 yılına, FIFA’daki yolsuzluk skandalının ardından başkanlık görevleri elinden alınan Sepp Blatter ile Michel Platini’nin aldıkları cezalar damga vurdu.

    Blatter tarafından 2011 yılının şubat ayında Platini’ye verilen 2 milyon İsviçre Frangı başta olmak üzere rüşvet ve yolsuzlukla ilgili çıkan söylentiler, iki ismin de futbolla tüm ilişkilerinin sekizer yıllığına sona ermesine yol açtı.

    Soruşturmalar geçen mayısta başladı
    Blatter’in 5’inci kez adaylığını koyduğu, 29 Mayıs’ta düzenlenen 65. FIFA Kongresi’nin iki gün öncesinde aralarında FIFA başkan yardımcıları Jeffrey Webb ve Eugenio Figueredo’nun da yer aldığı 7 üst düzey yetkili, 150 milyon doların üzerinde rüşvet aldıkları iddiasıyla gözaltına alındı. Olayın birkaç saat sonrasında ise 2018-2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği sürecinde “kara para aklandığı ve suç teşkil edecek şekilde kötü yönetildiği” gerekçeleriyle İsviçre Başsavcılığı tarafından FIFA’ya soruşturma başlatıldı.

    Blatter, uluslararası kamuoyundan aldığı olumsuz tepkilerin ardından başkanlığa seçilmesinden 4 gün sonra istifa edeceğini açıklasa da hakkında İsviçre Savcılığı tarafından 25 Eylül’de soruşturma başlatıldı. Soruşturmadaki suçlamalar kapsamında, Blatter’den 2 milyon İsviçre Frangı aldığı iddia edilen Platini’nin konu hakkında bilgisine başvurulurken, iki futbol adamına da FIFA tarafından 90 gün futboldan men cezası verildi.

    Blatter ve Platini’nin cezası için yaptığı itirazlar reddedilirken, FIFA Etik Kurulu, iki futbol adamına ulusal ve uluslararası düzeyde futbolla bağlantılı organizasyonlarda sekizer yıl boyunca yer almasını yasakladı. 
    Türkiye, EURO 2016 bileti aldı

    Milli takım bazında ise Türkiye, 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2016) Elemeleri’nde grubunu en iyi 3. takım unvanıyla tamamlayarak final vizesi aldı.

    FIFA dünya klasmanınında son 12 ay içinde 329 puan toplayarak “Yılın En İyi Çıkış Yapan Takımı” ödülüne layık görülen Türkiye, finallerde D Grubu’nda İspanya, Çek Cumhuriyeti ve Hırvatistan’la mücadele edecek.