​Fransız telekom devi Orange mobil bankacılık işine giriyor

    0
    52

    Fransız telekom operatörü Orange, Groupama’nın Groupama’nın bankacılık kolu olan Groupama Banque’ın yüzde 65 hissesini satın almak için görüşmelerde bulunuyor.

    Görüşmelerin mali boyutuyla ilgili olarak açıklama yapılmazken, Orange’ın mobil banka “Orange Banque”ı 2017 yılı başlarında önce Fransa’da, daha sonra da İspanya ve Belçika’da lanse edebilmesi için tarafların nisan sonuna kadar kesin bir anlaşmaya varmaları bekleniyor.

    Orange bu satın almayla, mevduattan sigortaya kadar geniş bir yelpazeye yayılan rutin bankacılık ürüne ve hizmetlerinin tümünü gerçekleştirmeyi planlıyor. Hedefi ise 2018 yılında 400 milyon euro tutarında bir ciroya ulaşmak. Orange Yönetim Kurulu Başkanı Stéphane Richard, bu hamleyle 2017 yılında Orange Banque projesini tam anlamıyla gerçekleştirmek için önemli bir araç sahibi olacaklarını kaydediyor. Richard’a göre, halen işler olan bir yapı, önemli bir müşteri portföyü ve yürürlükte olan yasal düzenlemeler sayesinde sürecin daha hızlı ilerleyeceğine dikkat çekiyor. 

    Söz konusu sürecin Türkiye’de Groupama Sigorta ve Groupama Emeklilik şirketleri ile faaliyet gösteren Groupama Türkiye’nin dahil olmadığı bir satın alma olduğu bildirildi.

    Orange Fransa’da 850’yi aşkın ajans içeriyorken, halen 530 bini aşkın banka müşterisine sahip ve yeni bankanın ürün ve hizmetlerini Groupama Banque adı altında sunmaya devam edecek olan Groupama 3000’i aşkın satış noktası içeriyor. Telekom devi Orange böylece 28 milyon mobil müşteri arasında, neredeyse akıllı telefonları ceplerinde doğan ve bundan dolayı da, geleneksel bankacılık hizmetlerine pek sıcak bakmayan genç kuşakları da cezbetmeyi hedefliyor. Orange’ın bu hamlesi aynı zamanda mobil dünyanın hızla büyüdüğü ve e-bankacılığın da bu büyümeden önemli bir pay aldığı bir döneme denk geliyor.

    Orange ayrıca son zamanlarda bir başka dev olan rakibi Bouygues Telecom’la da olası işbirliği/birleşme görüşmeleriyle gündemde.