Renkli festivaller

0
181

Renkli festivaller

HINTLI YAZAR VE YÖNETMEN Siddharth Katragadda göre, bir kültürün büyüklüğünü festivallerinden anlayabilirsiniz. Kültürlerarası bir aktarım aracı olarak görülen festivaller için her yıl binlerce kişi bir sonraki sene için yeniden planlar yapıyor. 2018 yılı bitmeden meraklılarına, gökyüzünü süsleyen birbirinden renkli ve güzel sıcak hava balonundan, gece boyu hiç sönmeyen ışık ve mumlara, çikolatalı moda gösterilerinden maymunların başrolde olduğu açık büfelere kadar birçok farklı ve eğlenceli festivaller sunuyor. Hem kültürleri hakkında fikir sahibi olacağınız hem de yeni bir yıla geçiş yapmadan farklı bir deneyim yaşayacağınız, düzenlendikleri ülkelerde dünyanın dört bir yanından binlerce katılımcısıyla yoğun ilgi gören festivalleri sizler için derledik

Salon du Chocolat Paris, Fransa, (31 Ekim – 4 Kasım 2018)

Her yıl yaklaşık 1 milyon ziyaretçinin akın ettiği Salon du Chocolat, Paris’in kalbinde Porte de Versailles Sergi Merkezi’nde lezzetli bir program vaat ediyor. Festival, çikolata ve kakaoya adanmış dünyanın en büyük etkinliği olma özelliğini taşı- yor. 200’den fazla ünlü şef ve pasta şefi de dahil olmak üzere 60 ülkeden 500’ün üzerinde katılımcı ile tüm çikolata sever- ler için mutlaka görülmesi gereken bir etkinlik. Program detayları arasında çi- kolata moda gösterisi, çikolata heykeller, pasta atölyeleri ve kakao üreten ülkeler tarafından canlı performanslar yer alıyor. Festival sadece Paris ile de sınırlı değil.
9-11 Kasım 2018 tarihlerinde Lyon’da devam edecek etkinlik, 22-24 Şubat 2019 tarihinde Brüksel’de çikolata severlerle buluşacak.

Renkli festivaller

Ölüler Günü Festivali Meksiko, Meksika (31 Ekim – 2 Kasım 2018)

Meksika’nın başkenti Meksiko, her yıl Ölüler Günü Festivali’ne ev sahipliği yapı- yor. Ölüleri anmak amacıyla düzenlenen festival, kostüm ve konsept açısından Cadılar Bayramı’na da benzetiliyor. İnanı- şa göre, gerçek ölüm kişi unutulduğunda gerçekleşiyor. Festivalin düzenlenme amacı ölenlerin unutulmadığını ve hatır- landığını simgelemek. Son yıllarda turist- lerin ilgisini de oldukça çeken festivalin katılımcı sayısı ise her geçen yıl artıyor. Kostümler festivalin en önemli noktası. Ölenler için dua etmek ve ruhlarını ça- ğırabilmek için düzenlenen festivalde mezarlıklar da ziyaret ediliyor. Festivalin olduğu dönemde evler, kiliseler şeker
ve çikolatadan yapılmış kafatasları ve “kalavera” denen tekila içen, dans eden heykellerle süsleniyor. 
 

Albuquerque Balon Festivali New Mexico, ABD, (6 – 14 Ekim 2018)

Albuquerque Balon Festivali, her yıl rengarenk yüzlerce balonun katılımıyla Amerika’nın, New Mexico eyaletinde gerçekleştiriliyor. 1972 yılından beri dü- zenlenen festival, ilk olarak Albuquerque yerel radyosunun 50’nci yıl kutlamaları için 13 balonun gökyüzüne yükselmesi ile başlıyor. Günümüzde ise balonların sayısı 700’ü buluyor. Fotoğrafçılık merakı olan- lar için festivalin gökyüzünde oluştur- duğu rengarenk manzara kaçırılmaması gereken detaylardan biri arasında bulu- nuyor. Sabahın erken saatlerinde şafak gösterileriyle başlayan festival akşam saatleri ise yerini havai fişek gösterile- rine bırakıyor. Festivalin özel bölümleri
de oluyor. Örneğin “toplu yükselme”de
(mass ascensions) yüzlerce balon aynı anda havalanarak gökyüzünü dolduruyor.

Diwali (Işık) Festivali Jaipur, Hindistan, (7 Kasım 2018)

Her yıl sonbaharda kutlanan bir Hindu ışık festivali olan Diwali Festivali, karan- lık karşısında ışığın, cehalet karşısında bilginin, kötülüğün karşısında iyiliğin ve umutsuzluk karşısında umudun zaferini temsil ediyor. Festivale ismini veren ışıklar bolluk ve bereketi simgeliyor. Yılın en büyük festivallerinden biri olan Diwali Festivali’nde, Hindular kendi inançla- rına göre zenginlik tanrıçası Lakshmi için evlerini ve sokakları renkli ışıklarla süsleyerek, dualar ediyor. Duaları ise havai fişekler izliyor. Aile üyeleri bir ara- ya gelerek birbirlerine hediyeler veriyor. Festival zamanı yeni giysiler ve eşyalar alınıyor. Bu sebepten festival zamanı aynı zamanda bölgede alışverişin en fazla yapıldığı dönem oluyor. Festival için yapılan ritüeller beş günlük bir süreyi kapsıyor.

Lopburi Maymun Festivali Lopburi, Tayland (24 – 25 Kasım 2018)

Her yıl kasım ayının son günlerinde, Tayland’ın başkenti Bangkok’un kuze- yindeki Lopburi’de dünyanın en ilginç festivallerinden birisi düzenleniyor. Böl- geye turist çekmek amacıyla ilk defa 1989 yılında gerçekleştirilen Maymun Festivali ile ilgili rivayete göre, Maymun Kral zor bir durumdayken Ramayana’nın kahramanı Prens Rama’ya yardım edi- yor. Taylandlılar da bu efsaneden yola çıkarak Maymun Kral’ın soyuna şükran- larını sunuyor. Festivalin düzenlendiği Tayland’ın Lopburi şehri yaklaşık 3 bine yakın maymuna ev sahipliği yapıyor.
Festival zamanı maymunlar için meyve ve sebzelerle donatılmış devasa bir açık büfe kuruluyor. Maymunlar, açık büfe ziyafetin tadını çıkarırken bölgeye festi- val zamanı akın eden yüzlerce turist de onları görüntülüyor. Maymunlara yapılan ziyafetin yanı sıra kasabada turistler için animasyon ve dans performansları da gerçekleştiriliyor.

Luzern Piyano Festivali Luzern, İsviçre (24 – 25 Kasım 2018)

Göl manzarasıyla nice sanatçıya ilham kaynağı olmuş İsviçre’nin Luzern şeh- rinde düzenlenecek piyano festivali önemli klasik müzik buluşmalarından biri. Dünyaca ünlü piyanistleri bir araya geti- ren festival, bu sene Andreas Haefliger, Igor Levit, Sergei Redkin, Martin Meyer, Varvara ve Bertrand Chamayou gibi pek çok ismi ağırlayacak. Piyanistlerden en genci olan piyanist Igor Levit, geceye özel Bach’ın en zengin eserlerini çalacak. Festivalden arta kalan zamanda Luzern’in dar sokaklarında dolaşırken meşhur İsviçre artisanal çikolatalarının tadına bakabilirsiniz.
 

Mozart Festivali Salzburg, Avusturya (24 Ocak – 3 Şubat 2019)

Klasik Batı Müziği’nin en üretken beste- cilerinden Mozart’ın çikolatalarıyla süslü Salzburg’da her yıl Mozart’ın doğum gü- nüne özel etkinlikler düzenleniyor. Dün- yanın önde gelen festivali her yıl Mozart Haftası kapsamında, ünlü sanatçıları ve en iyi orkestraları Salzburg’a davet ediyor. 1956 yılından bu yana Salzburg Mo- zarteum Vakfı tarafından organize edilen Mozart Haftası, 35 yıllık kısa ömrüne 626 eser sığdırmış Mozart’a adanıyor. Dün- yaca ünlü birçok sanatçının solo resi- talleri, opera performansları ve sayısız konserle renkleniyor. Mozart Haftası’nda Salzburg’a yolunuz düşerse, her sokak arasında duyduğunuz müziğin sizi kendisine doğru çektiğini hissedeceksiniz
 

Renkli festivaller

Sunburn Festivali Pune, Hindistan (29 – 31 Aralık 2018)

Dünyanın pek çok farklı şehrinde gerçek- leşen Sunburn Festivali kış mevsiminde Hindistan’ın Mumbai’den sonra gelen ikinci büyük şehri Pune’de kutlanacak.
2007 yılından beri Hindistan’ın Goa şehrinde gerçekleşen festival bu yıl Pu- ne’deki Oxford Golf Resort’un içerisinde yer alacak. Sunburn Festivali, Asya’nın en büyük festivallerinden biri. Festival geçtiğimiz yıllar içerisinde David Guetta, Sasha, Hardwell gibi ünlü isimlerin per- formanslarına da ev sahipliği yaptı. Yeni yıla çok az zaman kala başlayacak festi-
val elektronik müzik severleri Pune’ye ge- tirecek. Yeri gelmişken belirtmekte fayda var. Biletlerin kısa sürede tükenmesi bir yana Sunburn’de sadece müzik yok; aynı zamanda su kayağı, rüzgar sörfü gibi çeşitli spor alternatiflerini de bulabilece- ğiniz etkinlikler müzik severleri bekliyor.