Kışa liderlik eden rotalar

0
180

Milyonlarca kişinin 2019 yılında gösterilecek yeni sezonunu merakla beklediği Game of Thrones dizisinin yıllardır dillere pelesenk olan o meşhur “Winter is coming (kış geliyor)” sözünü söylemenin tam sırası. Sonbaharın yerini kış aylarına bırakmaya başladığı şu günlerde dünyanın farklı köşelerindeki birçok şehir bembeyaz güzelliğiyle kışın tadını çıkarabileceğiniz alternatifler oluşturuyor. Kış aylarında yapacağınız gezilerinizde fiyortlara açılan kapı Bergen’de 1200’lü yıllardan bu yana kurulan Balık Pazarı’nı ziyaret edebilir, Prag’ta Ortaçağ’a bir yolculuk yapabilir, Dublin’de Harry Potter filminin bazı sahnelerinin geçtiği yerleri görebilir ya da Alpler’in zirvesinde manzaranın keyfine doyabilirsiniz. İşte kış aylarında görülmesi gereken rotalardan sizin için seçtiklerimiz…

Kanada’da bir Fransız Quebec Şehri, Kanada

Kuzey Amerika’nın en eski şehirlerinden Quebec Şehri (Quebec City), UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Arnavut kaldırımlı sokakları 17. ve 18. yüzyıldan kalma evleri ve kiliseleriyle şehir, bir açık hava müzesini anımsatıyor. Quebec sokaklarında gezerken zamanda yolculuk ettiğinizi düşünebilirsiniz. Başlıca görülmesi gereken yerlerin başında Eski Şehir (Old City), Quebec duvarları, Lawrence Nehri, Saint Anne Beaupre Tapınağı ve Vieux Limanı yer alıyor. Ayrıca görülecekler listesine şehir merkezine yakın Montmorency Şelalelerini de ekleyebilirsiniz. Quebec ayrıca Kuzey Amerika tarihinde Avrupalıların ilk yerleştikleri bölgelerden biri. 16’ncı yüzyılda Fransızlar şehirde yerleşik düzene geçmiş ve Fransız gezgin Samuel de Champlain şehrin kurucusu olarak kabul ediliyor. Fransız mutfağının etkilerinin görüldüğü Quebec yemek kültüründe kızartma, peynir ve gravy sosun birleşimi “poutine” ve özellikle kış sezonu, Noel’e yakın dönemde sık sık karışılacağınız bir çeşit etli turta olan “tourtière” lezzetini denemelisiniz.

Fiyortlara açılan kapı Bergen, Norveç

Norveç’in güneybatı kıyısındaki yer alan Bergen, ülkenin en eski liman ve ikinci büyük şehri. Norveç’in ünlü fiyortlarına giriş kapısı olarak da anılan, UNESCO Dünya Mirası Kenti ve Avrupa Kültür Kenti olarak Bergen bölgesi, tüm yıl boyunca doğa, kültür ve heyecan verici kentsel yaşamın ideal kombinasyonuna sahip. Sevimli ve renkli ahşap evler ise şehre masalsı bir hava veriyor. Şehri tepeden seyretmek için deniz seviyesinden 320 metre yükseklikte bulunan Fløyen Tepesi’ne füniküler ile çıkabilirsiniz. 1200’lü yıllardan bu yana Bergen’deki Balık Pazarı, tüccarlar ve balıkçıların buluşma noktası. Balık Pazarı, şehrin kalbinde fiyortlar ile Bergen’in dağları arasında konumlanıyor. Farklı türde birçok balığın bulunduğu pazarda yerel sos ve baharatlarla hazırlanan yemekleri deneyebilirsiniz. Balık Pazarı’nın yakınında bulunan Torgallmanningen Meydanı, şehrin en canlı bölgelerinden biri. Meydan boyunca yer alan hediyelik eşya dükkanlarını ziyaret edebilirsiniz. 

Ortaçağ’dan bir film sahnesi Prag, Çekya

Çekya’nın başkenti Prag, aynı zamanda ülkenin en turistik şehri. Prag sokaklarında gezinirken kendinizi Ortaçağ zamanlarında geçen bir filmin içerisinde hissedebilirsiniz. Prag’ın ana meydanlarından biri olan Eski Kasaba (Old Town) meydanı şehrin kalabalık adreslerinden biri. Meydan da günün her saati canlı müzik performansı ile karşılaşıyorsunuz. Meydan aynı zamanda şehrin sembollerinden Astronomik Saat’e de ev sahipliği yapıyor. Saatte bulunan 12 saat dilimi, 12 burcu sembolize ediyor. Vlatna Nehri üzerinde yer alan Charles Köprüsü, Prag’a gelmişken ziyaret edilmesi gereken bir diğer adres. Köprü özellikle kış aylarında kar yağışının da etkisiyle fotoğraflık bir görüntü sunuyor. Prag’ta yerel lezzetleri denemek isterseniz şehrin farklı noktalarında kurulan pazarlara uğrayabilirsiniz. Şehrin hemen her köşesinde yer alan büfelerde bir çeşit hamur tatlısı olan “trdelnik” ile karşılaşabilirsiniz.

Alplerin zirvelerinde Zermatt, İsviçre

İsviçre’nin Zermatt şehri, İsviçre Alpleri’nin en ünlü kayak ve dağcılık merkezlerine ev sahipliği yapıyor. Burada her seviye için pist bulmak mümkün. Zermatt, ünlü Matterhorn Dağı’na ev sahipliği yapıyor. İsviçre Alpleri’nde yer alan dağın yüksekliği 4 bin 478 metre. Dünyanın en çok fotoğraflanan dağı olarak da bilinen Matterhorn Dağı’nın şekli piramite benzediğinden tırmanması bir hayli zor. Kış tatilinizi Zermatt şehrine yapmak isterseniz, tatilinizin her saniyesinde soluyacağınız taze dağ havası ile rahatlayabilir veya dağ manzarasına karşı yemeğinizin keyfini çıkarabilirsiniz. Alışveriş yapmak isterseniz, Bahnhofstrasse İsviçre’ye has çakı, saat gibi hediyelik eşya alternatifi sunuyor.

Mutlu insanlar, doğal güzellikler Dublin, İrlanda

Birleşmiş Milletler’in hazırladığı Mutluluk Endeksi’ne göre İrlanda, 156 ülke arasında 14. sırada yer alıyor. İrlanda’nın başkenti Dublin ise dünyaca ünlü “pub”ları, doğal güzellikleri, yemyeşil parkları, mimarisi ve lezzetleri ile kış aylarının en güzel rotalarından biri. Şehirde görülecek turistik adreslerden biri olan Trinity College Dublin, Harry Potter filminin kütüphane sahnelerinden bazılarına da ev sahipliği yaptı. İrlanda’nın önemli katedrallerinden Aziz Patrick Katedrali, Dublin’de Ortaçağdan kalma yapılardan biri. Katedral 800 yıllık bir geçmişe sahip. İrlanda’nın koruyucu azizlerinden biri olan Patrik adına kutlanan Aziz Patrik Günü, İrlanda ruhunu hissedeceğiniz festivallerden biri. Festival her yıl Patrik’in öldüğü 17 Mart tarihinde düzenleniyor. Ayrıca şehirde el yapımı biraların tadına bakabileceğiniz bira fabrikalarını gezebilir, Howth kasabasını ziyaret ederek deniz, doğa ve kuş cıvıltıları eşliğinde yürüyüş yapabilirsiniz.

Rovaniemi, Finlandiya

Finlandiya’nın Laponya bölgesinde yer alan şehri Rovaniemi, Kuzey Kutup Dairesi’nin altı kilometre güneyinde yer alıyor. Kuzey Avrupa’nın en çok ziyaret edilen bölgesi, masalları anımsatan kasabaları ve kuzey ışıklarıyla turistlerin ilgi odağı oluyor. Rovaniemi’de Ren geyiği ve Haski turları en çok yapılan turistik aktivitelerden biri. Buzdan bir yatakta yatarak konaklamada farklı bir deneyim yaşamak istiyorsanız, iglo otellerde kalabilirsiniz. Noel Baba’nın Köyü’nü ziyaret ederek, buradaki eskimo evlerini gezebilirsiniz. Bölge aynı zamanda Kuzey Işıkları’nı seyretmek için de ideal. Aurora Borealis olarak da bilinen Kuzey Işıkları, Finlandiya Laponya’da yılda 150 gece görülebiliyor.

Kartpostal manzaralı şehir Whistler, Kanada

2010 Kış Olimpiyatları’nın bazı yarışmalarına ev sahipliği yapan Whistler şehri kış aylarında bir kartpostallık bir manzara sunuyor. Vancouver şehrine bir saatlik mesafede bulunan Whistler, en popüler kayak merkezlerine sahip. Kayak ve snowboardun yanı sıra, ziyaretçiler kış aylarında köpek kızakları, buz balıkçılığı, buz tırmanışı, buz pateni ve daha fazlasının keyfini çıkarabilirler. Whistler, yıl boyunca harika bir destinasyon. Sadece kış aylarında değil aynı zamanda yaz aylarında da bölgeye gelerek, dağ bisikletçileri, kano ve dağ manzarasının keyfini çıkarmak için yürüyüş etkinliklerine katılabilirsiniz.