Kült Yapımların Yıldız Rotaları

0
67

Gişede elde ettikleri başarıları ödüllerle de taçlandıran filmler, çoğu zaman bununla da sınırlı kalmayıp, çekildikleri mekanları turistik açıdan çekim merkezlerine dönüştürüyor. Fortune’da bu ay kült yapımların yıldız rotalarına doğru yolculuğa çıkarıyoruz.

JURASSIC PARK

KUALOA RANCH, HAWAII

Yönetmenliğini Steven Spielberg’in yaptığı gerilim-macera türündeki 1993 ABD yapımı Jurassic Park, konusu kadar büyüleyici doğa manzarası sahneleriyle de hafızalardan silinmiyor. Vizyona girdiği ilk hafta gişede 81 milyon dolar elde eden serinin ilk filmi, üç Oscar ödülünün de sahibi. Filmin önemli sahnelerine ev sahipliği yapan Hawaii’de turistik bir bölge olan Kualoa Ranch’da ATV turuna katılıp, alanı gezebilirsiniz. Kualoa Ranch ayrıca Lost, Kong: Kafatası Adası, Jumanji: Vahşi Orman, TV programı Hawaii Five-0 gibi farklı yapımlarında adresi.

BÜYÜK BUDAPEŞTE OTELI

GÖRLITZ, ALMANYA

Yönetmen koltuğunda Wes Anderson’ın oturduğu Büyük Budapeşte Oteli, Görlitz ve Saksonya eyaletlerinde çekildi. 20. yüzyılın başlarında geçen film, Avrupa’nın hayali Zubrowka şehrinde bulunan Büyük Budapeşte Oteli’nin ihtişamlı döneminde bir yolculuğa çıkarıyor. Görlitz’de atıl halde duran “Görlitz Department Store”, filmde Büyük Budapeşte Oteli’nin iç mekan sahnelerine ev sahipliği yapıyor. Otelin hafızalardan silinmeyen dış görüntü ise bir maket görüntüsünden oluşuyor. Maketin dış görüntüsüne Çekya’daki Hotel Bristol Palace ve Grandhotel Pupp’ın ilham verdiği söyleniyor.

YILDIZ SAVAŞLARI

MATMATA, TUNUS

Olayların kurgusal bir galakside geçtiği Yıldız Savaşları vizyona girdiği 1977 yılından bu yana popüler kültürün en önemli fenomenlerinden biri. Yönetmen George Lucas’ın imzasını taşıyan Yıldız Savaşları serilerinin toplam hasılatı 2016 yılı verilerine göre yaklaşık 7 milyar doları buluyor. Filmin sahneleri için birçok farklı lokasyon kullanıldı. Filmin can alıcı sahnelerinin geçtiği adreslerden biri de Tunus’un güneyinde küçük bir Berberi kasabası olan Matmata. Filmin baş karakterlerinden Luke Skywalker’ın gençliğinin geçtiği köy olarakta bilinen bölgedeki evler, toprağın içerisine doğru oyulan odalardan oluşuyor. Bölgede filmin setinden kalan bazı bölümler turistik açıdan korunuyor.

YÜZÜKLERIN EFENDISI

YENI ZELANDA

Yeni Zelanda’da çekilen Yüzük Kardeşliği (2001), İki Kule (2002) ve Kralın Dönüşü (2003) olmak üzere üç filmiyle gişede 871,5 milyon dolar yapan Yüzüklerin Efendisi serisi, çekildiği bölge turizmine önemli ölçüde etki eden yapımlardan biri. 2004 yılından bu yana her yıl yaklaşık 47 bin uluslararası ziyaretçi filmin çekildiği setleri ziyaret ediyor. Hobbit Köyü’nü ziyaret etmeden önce yedek şarj aletinizi yanınıza almanızda fayda var. Burada gerçekleştireceğiniz gezi boyunca Bilbo ve Frodo Baggins’in evini ziyaret edebilir, Parti Ağacı’nda fotoğraf çektirebilir, Yeşil Ejder Hanı’nın da içeceğinizi yudumlayabilirsiniz. Ayrıca Sauron’un efsanevi Mordor Dağı’na ilham veren Hobbit Köyü’ne iki saat uzaklıktaki Sunday Dağı’nı ziyaret edebilirsiniz.

MAD MAX

NAMIB ÇÖLÜ,

NAMIBYA 10 dalda Oscar’a aday gösterilen ve altı dalda ödülün sahibi olan film, başından sonuna adrenalini düşürmüyor. Namib Çölü’nde çekilen ve alev püskürten gitar sesinin bir an olsun alçalmadığı filmin 2015 yılında çekilen son versiyonunun başrolünde Tom Hardy ve Charlize Theron bulunuyor. Nama dilinde “çok büyük” anlamına gelen Namib Çölü, Atlas Okyanusu boyunca 50 bin kilometrelik bir alana yayılıyor. 2013 yılında UNESCO tarafından dünya mirası olarak ilan edilen çöle ulaşım, Namibya’nın başkenti olan Windhoek ile çölün kuzey ucunda yer alan Swakopmund ve Walvis Körfezi’nden hafif uçaklarla veya kara araçlarıyla sağlanıyor.