Fitch’ten Irak’a ilk değerlendirme

    0
    21

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ilk kez derecelendirdiği Irak’ın kredi notunu “B-” ve not görünümünü “durağan” olarak belirledi.

    Fitch’in internet sitesinde yer alana açıklamasında Irak’ın uzun vadeli döviz cinsinden derecelendirmesinin (IDR) “B-“, not görünümünün ise “durağan” seviyede olduğu kaydedildi.

    Açıklamada,kuruluşun derecelendirdiği ülkeler içerisinde politik ve iç güvenlik riskleri en yüksek ülkenin Irak olduğu belirtilerek, “2002 yılından bu yana mezhepsel çatışmalar artarak yoğunlaştı. DAEŞ hali hazırda 18 ilin 3’ünü elinde tutuyor. Irak’ın Bölgesel Kürt Yönetimi ile ilişkileri değişken ve yönetim göstergeleri olağanüstü şekilde zayıf” ifadeleri kullanıldı.

    Irak’ın dünyanın beşinci büyük petrol rezervlerini sınırları içerisinde bulundurduğu kaydedilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

    “Petrol üretimi 2010 yılındaki ortalama 2,4 milyon varilden bu yılın mayıs ayında günlük 3,3 milyon varile yükseldi. 2014 yılında Irak ikinci en büyük petrol ihracatçısı durumuna geldi. Üretim maliyetleri düşük. Petrol üretiminin gerçekleştirildiği bölgelerin çoğu, güvenli olmayan alanlardan uzakta yer alıyor.” 

    Açıklamada, Irak’ın mali pozisyonunun 2013 yılından bu yana bozulduğu, düşük petrol fiyatlarının ve  artan askeri harcamaların da etkisiyle ülkenin 2015 yılı bütçe açığının çift haneli oranlara ulaşabileceği uyarısında bulunuldu.