Fitch’den Türk şirketleri için kur riski uyarısı

0
22

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, gelecekte EMEA bölgesinde (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) döviz kuru risklerine en fazla Türk ve Kazak şirketlerinin maruz kalabileceği açıklamasında bulundu. 

Kuruluşun resmi sitesinden yapılan açıklamada gelişmekte olan piyasalarda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) olası faiz artırımın yaratabileceği risklere en fazla Türk şirketlerinin maruz kalabileceği belirtildi.

Fed’in faiz artırımının yaratabileceği döviz kuru hareketlenmelerine Türk şirketlerinin ardından en yüksek riske Kazak şirketlerinin maruz kalabileceği vurgulanan açıklamada, Rusya, Ukrayna ve Güney Afrika’daki şirketlerin kur pozisyonlarının çoğunlukla gelecekteki artışlara karşı daha iyi korunmuş (hedged) olduğu kaydedildi.

Fitch açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Türk şirketlerinin gelirlerinin büyük kısmı Türk Lirası cinsindenken,  borçlarının yüzde 85’inden fazlası ABD doları. Koruma altına alınmamış (unhedged) döviz riskine maruz kalınması yerel para birimi zayıfladıkça mali ölçütlerde bozulmalara neden olabilir. Döviz piyasalarına erişimin sınırlı olabileceği durumlarda bazı şirketlerin hızlıca para bulma ihtiyacının yol açtığı tek kalemde yapılan ödemeler, riskleri artırıyor.”

Açıklamada, EMEA bölgesindeki şirketlerin döviz kuru, faiz artışı ve piyasalardaki zayıflamadan kaynaklanabilecek risklere birkaç sene öncesine kıyasla daha hassas olduğu vurgulandı.