​Fischer: Faiz artırımında küresel etki düşünülmeli

0
29

Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, Fed´in faiz artırımlarına başladığında bu politika kararlarının global ekonomilere yapacağı etkiyi ve bu etkilerin ABD ekonomisine bulaşıcı etkilerini de değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Tel Aviv´de düzenlenen bir konferansta konuşan Fischer, “ABD ekonomisi ve dünyanın geri kalan ekonomilerinin birbirlerine önemli geri besleme etkileri var. Uyumlu politika seçimleri yapmak için, bu geri besleme etkilerini hesaba katmamız gerekli. Eğer yurtdışında büyüme öngörülenden zayıf olur ise, bunun ABD ekonomisi için sonuçları Fed´in genişlemeci politikayı çok daha yavaş sona erdirmesine yol açabilir” diye konuştu.

Bununla birlikte Fischer, Fed´in dünyanın merkez bankası olmadığını ve politikalarının tam istihdamın sağlanması, yüzde 2 enflasyonun yakalanması gibi yurtiçi hedefleri temel alarak ayarlamaya devam edeceğini de vurguladı.

Fischer, “Finansal kurumlarımızın ve diğer piyasa katılımcılarının para politikasının normalleşmesine ve faizlerin daha yüksek olduğu bir dünyaya dönmeye hazır olmalarını sağlamak için çalışıyoruz. Dünya genelinde bireysel yatırımcılar, işletmeler ve kurumların da aynısını yapmaları önemli” diye konuştu.

Fed´in faiz artırımlarının zamanlaması konusunda bir takvim vermeyen Fischer, ancak faiz artırımının yaklaşmakta olduğunun açık işaretlerini de ortaya koydu. Fischer, “Piyasalar para politikasında normalleşmenin ne zamanlamasına ve de hızına çok fazla şaşırmamalı. Fed, istihdam piyasası daha da iyileşene ve politika yapıcılar enflasyonu yüzde 2 hedefine döneceğine güvenene kadar faiz artırmayacak” dedi