Fischer: Büyüme için parasal ve mali politikalar gerekli

    0
    29

    Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, eşik altı ekonomik büyüme döneminin üstesinden gelinebilmesi için hem parasal hem de mali politikalara ihtiyaç olduğunu söyledi. 
       
    New York’ta konuşan Fischer, “Ultra düşük faiz oranları, özellikle buna neden olan bazı faktörlerin düzeltilmesi için doğru politikalar izlenir ise, bu seviyelerde kalmayacaklar” dedi. 
     
    Şeffaf ve sağlam para politikalarını hem yurt içinde hem de yurt dışında uygulanması gerektiğini belirten Fischer, verimliliği ve uzun vadeli büyüme potansiyelini artırmak için daha etkin regülasyonlara ihtiyaç olduğunu da vurguladı. 
       
    Fischer konuşmasında ABD ekonomisinin kısa vadeli görünümüne ve Fed para politikasına ilişkin doğrudan bir değerlendirme yapmadı.

    Fischer, politika yapıcıların son yıllarda doğal faiz-başabaş faiz oranında yaşanan önemli düşüş konusunda endişeli olmaları gerekiğini söyledi. Doğal faiz oranının çok düşük seviyelere inmesinin ekonominin çok düşük bir büyümeye saplandığı anlamına gelebileceğini belirten Fischer, bundan kurtulmanın zor olabileceğini söyledi.

    Fischer, düşük doğal faiz oranının ekonomiyi geleneksel para politikasını etkisiz kılan negatif şoklara karşı kırılgan hale getirdiğini savundu.Ultra düşük faiz oranlarının sadece konjonktürel güçleri yansıtmak değil, ekonomik problemlerin işareti de olabileceğini belirten Fischer, “Faiz oranında düşüş, ekonominin büyüme potansiyelinin kayda değer şekilde azaldığını bir başka göstergesi de olabilir” dedi.