Finansal Hizmetler Güven Endeksi arttı

0
26

Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), 2015 temmuz döneminde bir önceki aya göre 2,9 puan artarak 176,8 seviyesine çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) temmuz ayına ilişkin Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi’ni (FHGE) açıkladı. Buna göre, söz konusu dönemde FHGE, bir önceki aya göre 2,9 puan artarak 176,8 seviyesine yükseldi. FHGE, haziran ayında 173,9 düzeyindeydi.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, FGHE’yi son üç aydaki iş durumu artış, son üç aydaki hizmetlere olan talep ise azalış yönünde etkiledi. Gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinde ise bir önceki aya göre değişiklik olmadığı gözlendi.

Son üç aya yönelik değerlendirmelere aylık bazda bakıldığında, temmuz ayında iş durumunda iyileşme, faaliyet gelirleri, karlılık ve sermaye harcamasında artış görüldü. Hizmetlere olan talep, istihdam ve faaliyet giderlerinde azalış gözlenirken, yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki rekabet gücünde ise kötüleşme yaşandı.

Söz konusu dönemde son üç aylık değerlendirmelere yıllık bazda bakıldığında ise faaliyet gelirleri, faaliyet giderleri, istihdam ve sermaye harcamasında artış, hizmetlere olan talep ve karlılıkta azalış, iş durumu, yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki rekabet gücünde de kötüleşme görüldü.

GELECEK ÜÇ AYA YÖNELİK BEKLENTİLER
 Gelecek üç aya yönelik beklentilere göre, temmuzda bir önceki aya kıyasla hizmetlere olan talep beklentisi değişmezken, istihdam ve sermaye harcaması beklentilerinde artış, faaliyet gelirleri, faaliyet giderleri ve karlılık beklentisinde ise azalış yaşandı. Bu dönemde piyasalardaki rekabet gücü beklentisi yurt içi için iyileşirken, yurt dışı için kötüleşti.

Temmuz ayında gelecek üç aya yönelik beklentilere yıllık bazda bakıldığında istihdamda artış, hizmetlere olan talep, faaliyet gelirleri, faaliyet giderleri, karlılık ve sermaye harcamasında ise azalış gözlendi. Yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki rekabet gücünde ise kötüleşme görüldü.