Filistin birlik hükümeti Hamas ve Abbas’ı yakınlaştırabilir

    0
    28

    Filistinli iki rakip siyasi grubun Gazze Şeridi’nin yönetimini aralarındaki birlik hükümetine devretmek için anlaşmaları, Hamas ile el Fetih’i yakınlaştırabilir. Ancak Gazze’nin onarımı için bağış yapması beklenen Batılı ülkelerin Hamas’a itirazları yardımı etkileyebilir.
     
    İsrail’in Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’ne 50 gün süreyle yaptığı askeri operasyonu Ağustos ayında sona erdiren İsrail-Filistin ateşkes anlaşması, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başkanlığındaki Özerk Filistin Yönetimi’nin Gazze’deki sivil yönetimi Hamas’tan devralmasını öngörüyordu.
     
    İsrail’in ateşkesle sona eren 50 günlük Gazze harekâtında çoğu sivil olmak üzere 2,100’ün üzerinde Filistinli ile İsrail’de 67 asker ve altı sivil hayatını kaybetmişti.
     
    Abbas’ın lideri olduğu el Fetih fraksiyonu ve Hamas’tan yetkililer Mısır istihbarat teşkilatının desteğinde yürütülen müzakerelerde anlaşma sağlandığını dün açıkladı.
     
    Hamas 2007 yılında yapılan seçimlerde Gazze’nin yönetimini eline geçirmişti. Seçimlerin ardından Hamas ile El Fetih arasında zaman zaman şiddet eylemlerine dönüşen çekişmeyle birlikte taraflar yıllarca bir araya gelmemişti.
     
    İki taraf bu yıl Mayıs ayında bir birlik hükümeti kurmak için anlaşmış, ancak Filistin Yönetimi’nin Gazze’deki memurlara maaşlarını ödememesi üzerine yaşanan anlaşmazlık ilişkileri kopma noktasına getirmişti.
     
    El Fetih örgütünden Azzam Ahmed, “Hepsi Filistinli olan memurlara yapılan ödemeler tüm Filistinlilerin hükümeti olan birlik hükümetince yapılacak” dedi.
     
    Hamas’ın siyasi işlerden sorumlu yönetici yardımcısı Musa Ebu Marzuk, tartışmalı diğer bir konu olan Gazze sınır kapılarının yönetiminin, Birleşmiş Milletler ile birlikte yürütüleceğini söyledi.
     
    Marzuk, “Birleşmiş Milletler sınır kapılarının nasıl yönetileceği konusunda İsrail ve birlik yönetimi ile anlaşma sağlayacak” dedi.
     
    Anlaşmaya göre Filistin Yönetimi’nin 3,000 kişilik güvenlik gücü ile Gazze Şeridi’nin güvenlik gücü birleştirilecek ve sınır kapılarının yönetimini yürütecek.
     
    Marzuk, Mısır’a geçişi sağlayan Refah sınır kapısının anlaşma kapsamında olmadığını söyledi.
     
    Gazze’nin yeniden inşası
    Ahmed, iki tarafın, “ulusal birlik hükümetinin önündeki tüm engellerin kaldırılması” yolunda anlaşmaya vardıklarını kaydetti.
     
    Anlaşma hakkında İsrail tarafından herhangi bir yorum gelmedi. Ülkedeki resmi kurumlar dün resmi tatil dolayısıyla kapalıydı.
     
    İsrail, Abbas yönetimi ile ABD aracılığında yürüttüğü barış görüşmelerini Filistinlilerin ulusal birlik anlaşmasının ilk açıklandığı Nisan ayında dondurmuş ve uluslararası toplumdan birlik hükümetini tanımamasını istemişti. İsrail, kendi varlığını tanımayan Hamas’ı terör örgütü olarak görüyor.
     
    Filistin Yönetimi’nin verdiği bilgiye göre İsrail’in Ağustos’taki askeri harekatında çok geniş bir yıkıma maruz kalan Gazze’nin yeniden inşası için 7.8 milyar dolar gerekiyor. Bu tutar Gazze ekonomisinin iki buçuk katına denk geliyor.
     
    Hamas’ın birlik hükümetine dahil olmasının uluslararası toplumda yaratacağı endişeler, Gazze’nin yeniden inşası için para toplanması amacıyla 12 Ekim’de Mısır’da yapılacak olan donörler konferansına katılımın düşük olmasına yol açabilir.
     
    Ahmed, Filistinlilerin uluslararası ceza mahkemesi dahil olmak üzere Birleşmiş Milletler kurumlarına üye olmaya çalışacağını ifade ederek “Halkımızın, işlediği savaş suçları dolayısıyla İsrail’den hesap sorması mümkün olacak” dedi.