​Fenerbahçe: Ödenmemiş vergi borcumuz yok

0
52

Fenerbahçe Spor Kulübü, dün Sözcü Gazetesi’nde yayımlanan ve 30 Nisan 2015 tarihi itibariyle SGK borç verileriyle ilgili olarak Kamu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklamada bulundu. Açıklamada, “Bugün itibariyle şirketimizin ödenmemiş gerek SGK prim borcu, gerekse vergi borcu bulunmamaktadır” denildi.

Fenerbahçe Kulübü ayrıca SGK Kadıköy Sosyal Güvenlik Merkezi’nden talebi doğrultusunda aldığı ‘borcu yoktur’ yazısını da KAP’a sundu. SGK, Fenerbahçe’nin yazılı başvurusu üzerine gönderdiği bu yazıda, “Kurumumuza 13 Temmuz 2015 tarihi itibariyle muaccel hale gelmiş borcunuzun bulunmadığı tespit edilmiştir” ifadesi yer aldı.

BİR AY ÖNCE YAPILANDIRMIŞ
SGK’dan edinilen bilgilere göre, Fenerbahçe Spor Kulübü geçtiğimiz ay SGK’ya olan 7 milyon 197 bin lira prim borcu için yapılandırma talebinde bulundu. Fenerbahçe’den borçlarına karşılık teminat mektubu alan SGK, yapılandırmaya onay verdi. Yapılan borç yapılandırmasına göre Fenerbahçe SGK prim borçlarını aylık 229’ar bin lira taksitler halinde 30 ayda ödeyecek. Anlaşma uyarınca 650 bin lira ön ödemede bulunan Fenerbahçe 229 bin liralık ilk taksit ödemesini de gerçekleştirdi. Ancak Fenerbahçe Kulübü’nün bu önemli borç yapılandırması hakkında KAP’a bilgi vermemesi dikkat çekti.

BORÇ NEDEN GÖRÜNMÜYOR?
Fenerbahçe’nin SGK’ya olan borçlarını yapılandırması, resmi kayıtlarda önemli avantaj sağlıyor. Borç taksitlendirildiği için Fenerbahçe’nin SGK’ya “muaccel” “günü geçmiş” ya da “ödenmemiş” borcu teknik olarak bulunmuyor. Çünkü borcun tümü yeniden vadelendirildiği için günü geçmiş değil, günü gelecek borç olarak ifade ediliyor. Borcunu yeniden yapılandıran işletmelere SGK, “borcu yoktur” yazısı veriyor. Bu sistem, mükellefleri borçlarını taksitlendirmeye teşvik etmek ve kamu ihalelerinden yararlanmalarını sağlamak amacıyla kullanılıyor. Fenerbahçe’nin iki taksiti ödememesi halinde borç “muaccel” hale gelecek ve kayıtlarda görünecek.