FED tutanaklarına yapay zeka formülü

0
53

35 milyar dolarlık hedge fon şirketi Two Sigma aynı zamanda bir teknoloji şirketi ve buna bağlı olarak tutanakları ve konuşmaları analiz etme yöntemi de diğer şirketlere göre daha farklı.

Şirket gelişmiş teknolojileri kullanarak yatırım fırsatları buluyor. Bu teknolojilerden bir tanesi de konuşma analizi (NLP) tekniği. Şirket bu akşam açıklanacak FED tutanaklarını da bu yolla analiz edecek.

Şirket yayınladığı notta, “Eskiden bu tarz tutanakları anlayabilmek ve değerlendirebilmek bir sanattı bu yüzden Fed analistleri bu konularda ahkam keser ve kritik yapardı. Şimdi konuşma analizi tekniği sayesinde bu tarz tutanakları nispeten objektif veriler haline getirebilmek mümkün hale geldi” ifadelerine yer veriyor.

FED TUTANAKLARI ÖNCESİ KURLARDA SATIŞ HIZLANDI

Şirketin kullandığı NLP yöntemi, tutanaklarda yer alan kelimelerin analizini yapıyor. Hangi kelimelerin ne kadar kullanıldığını veri haline getiren yöntem ile FED’in o ayki toplantısında ne üzerine konuştuğu, hangi mevzulara odaklandığı ortaya çıkartılıyor ve bu sayede FED’in uygulayacağı politika hakkında yorum yapabilmek daha kolay hale geliyor.

Örneğin;

-2008’in sonlarına doğru FED, FOMC tutanaklarının neredeyse yüzde 37’sinde güvenlik, kredi, dolar, faiz ve mortgage kelimelerini kullanarak finansal piyasaları tartışmış. 

-2007-2009 arasında yaşanan finansal kriz sürecinde FOMC tutanaklarında enflasyon konusu yüzde 15 seviyesinde konuşulurken, 2014 ortalarından bu yana konu yüzde 30’a yakın tartışılma oranına ulaşmış. İşsizlik oranları ise yüzde 5 bahsedilme oranıyla en az dikkat edilen konular arasında yer alıyor.

-Veri setine bakıldığında ilk kez 4 konu kendi başına yüzde 20’nin üzerinde oranla tutanaklarda yer almış. Bu konular ise; enflasyon, büyüme, politika ve finansal piyasalar. Buradan şu sonuç çıkabilir, bu dört konu günümüzde geçmişe göre daha fazla birbiri üzerinde etki yaratıyor.