Fed kararı altını nasıl etkileyecek?

0
29

Altının ons fiyatı 1.290 dolar ile 1,5 ayın en yüksek seviyesine tırmandı. Kapalıçarşı’da altının gramı 120,90 liradan, çeyrek altın 199 liradan satılıyor. Peki FED kararı altını nasıl etkileyecek?

Alnus Yatırım Stratejisti Dağhan Gökçe analizinde, bu akşamki FED kararı öncesi altın fiyatlarındaki kritik seviyeler ve Yellen’ın basın toplantısında yapacağı açıklamalar sonrası gelişecek hareketlere karşı potansiyel senaryoları paylaştı.

FED tarafında Brexit öncesi olmasından ötürü herhangi bir faiz kararının beklenmediğini aktaran Gökçe, önemli olanın basın toplantısında Yellen’ın Brexit gibi ABD dışı şoklara atıfta bulunup bulunmayacağı, son tarım-dışı rakamını nasıl değerlendireceği, petrol fiyatlarındaki son 1-2 aylık toparlanmaya nasıl baktığı, konut, hisse piyasaları ve genel maaş düzeyleri ile iç talep hakkında vurguların şahin mi güvercin mi olacağı gibi noktalar olduğunu söyledi.
  
Bu anahtar kelimelere yapacağı yorumlar ve vurgunun altın fiyatlarındaki yukarı-aşağı tepki hareketlerini beraberinde getirebieceğini aktaran Gökçe’ye göre altın için potansiyel senaryolar şöyle;

1.Senaryo
Faiz kararının çıkmaması ve basın toplantısında Mart ayındaki gibi yumuşak, piyasaları destekleyici açıklamaların yapılması durumunda;

1290.50 seviyesinden buy stop emirler, 1300-1303 bandına Kar-AL şeklinde kullanılabilir.

2.Senaryo
Faiz artışı yok ancak Mayıs tarım-dışı rakamı geçici, faiz arttırım ihtimali devam ediyor, Temmuz’da yeniden değerlendireceğiz, ABD ekonomisi güçlü duruşunu sürdürüyor, istihdam ve konut piyasasında veriler sağlıklı devam ediyor şeklindeki açıklamalar ise;

1273.50 seviyesinde sell stop emirler, 1260-1263 bandına Kar-AL şeklinde kullanılabilir.

3.Senaryo
Risk almak istenmediğinde konuşma esnasında, 1259-1262 bandına Buy Limit bırakılarak, 1247 de stop-loss belirlenerek Alım yönlü pozisyonlar 23 Haziran Brexit referandumuna kadar tutulabilir.
   
Altın açısından beklentimiz teknik formasyon gereği 1335-1345 bandı. Bu bölgeye ne kadar zamanda, hangi momentumla ulaşacağı ise belirsiz. Bu bağlamda şayet 3.senaryo kullanılacak ise en az 23 Haziran akşamına kadar pozisyon tutulabilecek büyüklükte olmalı.”