FED faizleri değiştirmedi

0
26

Fed, yetkilileri 2 gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından yaptıkları açıklamada faiz oranını yüzde 0,0-0,25 seviyesinde tutmaya devam ederken, 2015 yılının son toplantısının yapılacağı Aralık ayında bir faiz artırımı için kapıyı araladılar.

DOLAR/TL 2,92’Yİ AŞTI
 
FOMC toplantısının ardından yapılan açıklamada, Fed yetkilileri finansal piyasalardaki kargaşa ve denizaşırı ekonomik gelişmeler konusundta son haftalarda daha az endişeli olduklarına işaret ettiler. Fed yetkilileri ayrıca, Aralık ayı toplantısında faiz artırımı izin doğru zaman olup olmadığını değerlendireceklerini de ifade ettiler.

FOMC açıklamasında, “Aralık toplantısının faiz artırımı için uygun olup olmadığı belirlemek için, maksimum istihdam ve yüzde 2 enflasyon hedefine doğru sağlanan ve beklenen ilerleme değerlendirilecek” ifadelerine yer verildi.

FOMC açıklamasında Eylül ayından farklı olarak piyasa türbülansı ve global gelişmelerin ABD’de ekonomik aktivitei sınırlayan faktörler olduğuna atıfta bulunulmadı. Finansal piyasalar ve yurtdışındaki gelişmelerin izlenmeye devam edileceği ifade edilen FOMC açıklaması, Fed’in Çin’de ekonomik yavaşlama gibi tehditlerin tam olarak azaldığına henüz güvenmediğini de ortaya koydu.
 
Fed yetkililerinin tüketici harcamaları ve işletme sabit yatıramlarında sağlam büyüme oranlarına işaret ettikleri açıklamada, konut sektörünün daha da iyileştiğine dikkat çekildi.
 
Bu toplantıda da Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker alınan karara muhalefet etti ve 25 baz puan faiz artırımı istedi.
 
Fed, 2015 yılının son toplantısını 15-16 Aralık tarihlerine yapacak.