Fed faize dokunmadı

0
23

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faiz oranını değiştirmeDİ. Faiz oranı yüzde 0.25-0.50 aralığında bırakıldı.  Fed önümüzdeki yıllarda kısa vadeli faiz oranının ne kadar yükselmesini beklediklerine dair projeksiyonları aşağı yönlü revize etti. 

YELLEN: EKONOMİK GÖSTERGELER KARIŞIK SİNYALLER VERİYOR
   
Yeni projeksiyonlar Fed yetkililerinin 2016 sonu için faiz beklentilerinin yüzde 0,90’den 0,875’e indiğini ortaya koydu. Bu yıl sonuna kadar 2 faiz artırımı olacağına işaret etse de bu yıl bir faiz artırımı bekleyen Fed üyelerinin sayısı 2 artırım bekleyenleri aştı.
   
Mart ayında yapılan FOMC toplantısı sonrasında bu yıl 1 faiz artırımı bekleyen Fed yetkilisi sayısı 1 seviyesindeyken, bugünkü toplantıda bu sayı 6’ya çıktı. Mart ayında 7 üye 3 veya daha fazla artırım 
beklerken bugünkü projeksiyonlarda 3 veya daha fazla artırım olacağını öngörenlerin sayısı 2’ye indi.
   
Fed projeksiyonlarında 2017 sonu için kısa vadeli faiz oranı tahmini yüzde 1,625, 2018 sonu için tahmin yüzde 2,375 olarak gerçekleşti. 3 ay önce yapılan projeksiyonda 2018 sonu faiz tahmini yüzde 3 olmuştu. Uzun vadeli faiz beklentisi de yüzde 3,25’ten 3,0’a geriledi. 2016 büyüme beklentisi yüzde 2,2’den yüzde 2’ye düşürüldü.
     
Bu projeksiyonlar Fed yetkililerinin görüşlerinin değişmekte olduğunu gösteriyor. Fed faizlerin önceden tahmin ettiği kadar yukarı gitmeyeceğini tahmin ediyor ve yetkililerin kafasındaki nihai noktaya ulaşmanın daha uzun zaman almasını bekliyorlar.
   
FOMC toplantısının ardından yapılan açıklamada, “Fed ekonomik şartların federal fon faizinde sadece kademeli artışları gerektirecek bir şekilde gelişmesini bekliyor” ifadelerine yer verildi.
     
Açıklamada, ekonomide büyümenin toparlanmış göründüğü belirtilirken, şu anda istiham ve beklenen enflasyonun yetkililerde endişe yarattığıortaya kondu. Fed, “Ekonomik aktivitede toparlanma olduğu görülürken,istihdam piycasasında iyileşme hızı yavaşladı” ifadelerini kullandı. Tüketici harcamalarının güçlendiğini, buna karşı işletme yatırımlarının zayıf olduğunu belirten Fed, beklenen enflasyona ilişkin piyasa göstergelerinin düştüğüne de işaret etti. 
     
FOMC faizin değiştirilmemesi kararını 10 üyenin oy birliği ile aldı. Mart ve Nisan toplantılarında faiz artırımı için oy kullanan Kansas City Fed Başkanı Esther Geogre bu ısrarından vazgeçerek çoğunlukla birlikte oy kullandı