FED faiz oranlarını değiştirmedi

0
32

ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Fedaral Açık Piyasa Komitesi toplantısında faiz oranlarını değiştirmeme kararı alırken, ABD’nin ekonomik görünümü için kısa vadeli risklerin azaldığına işaret ederek para politikasında sıkılaştırmanın bu yıl yeniden başlaması için kapıyı açık bıraktı.
     
Fed, kısa vadeli federal faiz oranının yüzde 0,25-0,50 seviyesinde tutulması kararını 1’e karşı 9 oyla aldı. Kansas City Fed Başkanı Esther George karar muhalefet etti. George faiz oranlarını 25 baz puan artırılmasını istedi.
     
FOMC toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, ABD ekonomisinin ılımlı bir hızla büyümeye devam ettiği ve Haziran ayında istihdam kazanımlarının güçlü olduğu belirtilirken, hanehalkı harcamalarının da güçlü şekilde büyümekte olduğu ve istihdam piyasasında kapasite kullanımının artmakta olduğuna işaret ettiği vurgulandı.
   
Fed politika yapıcıları, enflasyon verisini, global ekonomik ve finansal gelişmeleri yakında izlemeye devam ettiklerini belirtirken,”Ekonomik görünüm için kısa vadeli riskler azaldı” ifadelerinikullandılar. Politika yapıcılar, ekonomik aktivitenin toparlanmışgöründüğünü ifade ettiler.
   
Fed kararında, kısa vadeli faiz oranlarınnın ne zaman ve nasıl artırılacağını önümüzdeki haftalarda yaşanacak veri akışına bağlı olduğu tekrarlanırken, 20-21 Eylül’de yapıacak FOMC toplantısı için kapı açık bıakıldı. Ancak kararda, Eylül ayında faiz artırımı yapılacağı yönünde gülü bir taahhüte işaret edilmedi.