‘Fed faiz konusunda enflasyon iyileşene kadar beklemeli’

0
24

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, ABD’de ikinci kez faiz artırmadan önce enflasyonda yükselişe dair daha fazla kanıt görmeyi beklemenin akıllıca olabileceğini söyledi. Harker, bunu para politikası belirlemede ‘muhafazakar’ yaklaşım olarak tanımladı. 
     
Göreve geldiği 2015 yılının ortasından bu yana oldukça sessiz alan Harker bugün yaptığı konuşmada, finansal piyasalar ve enerji piyasaları istikrar kazandığı takdirde 2016’nın ikinci yarısında daha anlamlı şekilde faiz artırımları yapılabileceğini söyledi
   
Harker, “İkinci bir faiz artırımı kararı almadan önce enflasyon verisinin daha güçlü olduğunu görmeyi beklemek ihtiyatlı bir hareket olabilir. Kısa vadeli politikaya, birkaç ay öncesine göre biraz daha ihtiyatlı şekilde yaklaşıyorum” diye konuştu. 
     
FOMC’nin oy verme hakkına sahip bir üyesi olmayan Harker ayrıca, hisse senedi piyasalarındaki satışlara rağmen ABD ekonomisinin görünümü için iyimser olmaya devam ettiğini belirtirken, enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıda düşük petrol fiyatlarının ve yüksek ABD Doları’nın etkili olduğunu vurguladı. 
     
Harker, enflasyon yüzde 1,5’e yükseldiği, işsizlik oranı yüzde 4,7’ye düştüğü ve GSYH büyüme oranı yıl sonuna kadar yüzde 2,7’ye yükseldiği takdirde yılın ikinci yarısında Fed politikasının daha doğru şekilde ayarlanabileceğini belirtti.