FED Başkanları’ndan faiz artırımına destek

0
29

FED’in faiz kararı sonrası açıklamalarda bulunan FED Başkanları’ndan faiz artırımına destek mesajı geldi. 

San Francisco Fed Başkanı John Williams, kısa vadeli faizlerin bu yıl sonundan önce artırılmasının uygun olacağına inanmaya devam ettiğini söyledi. 

Williams, New York’ta yaptığı konuşmada, “Faiz artırımı konusunda daha sabırlı olunması gerektiği yönünde argümanlar var. Ancak hedeflerimizi yakalamada sağladımız ilerleme ve çalışmaya devam etmemiz diktate alındığında bu yıl sonundan önce yapılacak kademeli bir faiz artırımının uygun adım olacağı görüşüdeyim” dedi.

Faiz artırımı için çok uzun süre beklenmesi taraftarı olmadığını ifade eden Wuilliams, uzun süre beklemenin sonunda Fed’i hızlı ve ani bir faiz artırımı yapmaya zorlayabileceğini ve bunun Fed’e çok fazla hareket alanı kalmaması anlamına geleceğini vurguladı. 

Bununla birlikte faiz artırımı konusunda biraz daha sabırlı olunmasını desteklediğini ifade eden Williams. “Şu anda nerede olduğumuz düşünüyorum. Önümüzdeki birkaç yıl ücretlerde daha fazla artış görecekis ve bu enflasyonu yüzde 2’ye geri getirme hikayemizin bir parçası olacak. İlk faiz artırımını yapmadan önce
ekonominin nereye doğru gittiği konusunda çok az daha bilgi toplanmasını, biraz daha iyi görüşe sahip olunmasını destekliyorum” diye konuştu.

”ABD EKONOMİSİ YETERİNCE GÜÇLÜ”

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, ABD ekonomisinin yüksek faizlerle başa çıkmak için yeterince güçlü olduğunu söyledi.

Son FOMC toplantısında faiz artırımı için oy kullanan tek üye olan Lacker yaptığı açıklamada, “Olağan üstü düşük faiz oranlarının israrcı şekilde güçlü tüketim büyümesinin ve sıkılaşan istihdam piyasasının olduğu bir ekonomi için uygun olması muhtemel değil”diye konuştu. 

BULLARD: FAİZ ARTIRIMINI SAVUNDUM 

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, perşembe günü sona eren 2 günlük FOMC toplantısında Fed’in faizleri sabit tutma kararına karşı mücadele ettiğini, ancak oy verme hakkı olmaması nedeniyle Richmond Fed Başkanı Lacker ile birlikte alehte oy veremediğini söyledi.

Bullard, FOMC toplantısında diğer politika yapıcıların faiz artırımının ertelenmesi için çok güçmü bir neden ortaya koyamadıklarına inandığını vurguladı.

Bullard, “Bana göre FOMC, tam istihdama yaklaşıldığı ve ekonomik büyümenin devam ettiği ortamda faizlerin neden sıfıra yakın tutulduğukonusunda tatmin edici bir yanıt ortaya koyamadı. Enflasyon çok düşük olsa bile, ilk faiz artırımından sonra faizler olağan üstü düşük olmaya devam edecek ve ekonomik büyümeyi ve er ya da geç yüksek fiyatları desteklemeyi sürdürecek. Para politikasında normalleşme için nedenler daha güçlü” diye konuştu.

James Bullard, Fed’in ekonominin genel performansına bakıldığında iyi gitmiyor gibi görünen istihdam piyasasının küçük detaylarında kaybolmaması gerektiğini söyledi. 

İstihdam piyasasında krizden tam olarak iyileşmemiş bazı küçük detaylar olabileceğini ifade eden Bullard, ancak Fed’in istihdam hedeflerinin büyük oranda yakalandığını, daha fazla ekonomik büyümenin işgücüne katılım oranının artmasına yardım edebileceğini düşünmediğinivurguladı. 

Bullard, “Genel resmi düşünürken, istihdam piyasasının detaylarında kaybolmak istemiyoruz” diye konuştu.