FED artık bankaları kurtarmayacak

    0
    36

    FED, şirketleri tek tek kurtarmaya son veren yasal düzenlemeyi onayladı; ABD Merkez Bankası’nın mali kriz sırasında başta American International Group olmak üzere zor durumdaki kurumları kurtarması çok sert eleştirilere yol açmış, bunun üzerine Kongre FED’in bu konuda bir değişiklik yapmasını istemişti.

    Fortune’da yer alan habere göre, yeni yasa kapsamında “batmayacak kadar büyük” olarak tanımlanan hantal  finans yapılarının kurtarılmasına son verilerek, tek tek şirketler yerine FED’in yalnızca finans sisteminin bütününü kurtarması öngörülüyor. Yasal düzenleme gereği, FED potansiyel olarak en az beş şirket tarafından kullanılabilecek acil kredi yardımında bulunacak ancak 2008 mali krizi sırasında AIG’yi kurtarmasına benzer girişimlerde bulunamayacak.

    FED, tek tek bankalara ve batık şirketlere acil kredi yardımının sınırlanmasını talep eden 2010 yılı Dodd-Frank mali reform yasasının gündeme gelmesinin ardından harekete geçmişti.

    FED Guvernörü Daniel Turello konuyla ilgili olarak düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, düzenlemelerin FED’in kriz sırasında müdahalesini daha iyi bir şekilde dengeleyeceğini söyledi.

    Mali krizin 2008 yılında derinleşmesiyle, FED nadiren kullandığı acil kredi eylem planını devreye sokarak AIG’nin batmasını engellemişti. Aynı zamanda JPMorgan Chase’e de kredi vererek, bankanın uçurumun kenarında olan Bear Stearns’i satın almasından kaynaklanan potansiyel zararı azaltmasına yardımcı olmuştu.

    FED aynı zamanda daha geniş kapsamlı kurtarma paketlerini de gündeme getirerek, bir dizi mali şirkete 710 milyar dolar tutarında kredi sağlamıştı.

    Ancak Eylül 2008’de FED, yetkililere göre batık durumda olmayan ve dolayısıyla kurtarılması gerekmeyen Lehman Brothers için kurtarma paketi hazırlamayı reddetti. Yatırım bankası bunun üzerine Eylül 2008’de iflas koruma başvurusunda bulunmuştu.

    FED’in kriz döneminde sağladığı krediler geri ödendi ve garantiler de sona erdi; bu da, Eylül ayı Kongre Araştırma Hizmeti’nin gözden geçirme raporuna göre, merkez bankasının 30 milyar dolarlık net bir kâr elde etmesini sağladı.

    FED, finans sistemindeki işlemlerin daha akıcı bir şekilde gerçekleşmesi için bankalara rutin olarak kısa vadeli kaynak sağlar. Bu onun yasal sorumlulukları arasındadır. Ancak banka 1930’lardan beri daha geniş çaplı krizlerde de kredi verme yetkisine sahip.