Farklı bir deneyim…

0
50

Yemek tercihlerinizde klasikçi misiniz yoksa yeniliklere açık mısınız? Eğer her şeyi denemeye açık bir yapınız varsa, Türkiye’de çok da alışık olunmayan tadım menüleri ve şaraplarıyla Nicole tam size göre. Adını Fransisken rahibelerinin hastalara şifa dağıttığı tarihi binanın yöneticisi Agnès Marthe Nicole’den alan restoran, Taksim’de Tomtom Suites’in terasında yer alıyor. Konumu nedeniyle de eşsiz manzarasıyla da dikkatleri çekiyor.

Nicole’ün şefleri Aylin Yazıcıoğlu ve Kaan Sakarya, Paris’te eğitim alarak Michelin yıldızlı restoranlarda çalışmışlar ve Fransız ekolünden geliyorlar. Deneyimli ikiliden Aylin Yazıcıoğlu, pastacılık eğitimiyle ve çikolatacılık üzerine uzmanlığıyla Nicole’ün benzersiz tatlılarının da muciti. Kaan Sakarya ise, Nicole’ün ruhunu yansıtan yemeklerin yaratıcısı diyebiliriz. İkili 2008 sonunda tanışmış ve o zamandan beri de zamanlarının büyük çoğunluğunu beraber geçiriyorlar. İlk olarak evlerde catering işlerinde beraber çalıştıktan sonra tekrar Paris’e yerleşen ikili, 2013 başında Türkiye’ye döndükten sonra, Nicole’ü açmış. Kendi tanımlarıyla, “sade, zarif, lezzetli ve yavaş” bir mekan yaratmayı istemişler.

Kaan Sakarya, Nicole’ün mutfağı için her ikisi de Fransız ekolünden geldiği için Fransız mutfağı olarak adlandırılabileceğini fakat işlerin aslında görünenden daha karmaşık olduğunu söylüyor. Menüde yer alan bazı yemekler İtalyan ve Türk mutfağından. “Modern Akdeniz doğru bir tanım olabilir” diyen Sakarya, kendilerini sadece Türk mutfağıyla sınırlandırmak istemediklerini söylüyor. “Yakın coğrafyalarda da güzel yemekler var. Sık sık menü değiştirdiğimiz için de değişik tatlar koyma fırsatımız oluyor” diyen Sakarya, temel kullandıkları malzemeleri Türkiye’den temin ettiklerini söylüyor. Sebzeler Feriköy Organik Pazarı’ndan geliyor. Bazı tarla sahibi olan ve ufak çapta üretim yapan çiftçilerle bağları olan ikili, onlardan da sipariş üzerine ürün temin ediyor. İzmir’den eskitilmiş İzmir tulumu getirtiyorlar. Ekmekler ise Aylin Yazıcıoğlu’nun elinden çıkıyor.

Altı haftada bir menü değiştiriyor Nicole ve bunu özellikle tercih ediyorlar. “Aynı sezonda bir ürünü iki kere farklı şekillerde işlerseniz bu güzel bir şey oluyor, sonrasında zaten ürün bitiyor. Yenisi için neler yapabiliriz diye düşünüyoruz” diyen Yazıcıoğlu, aynı malzemeler daha sonra önlerine gelse de aynı yemeği çıkaramadıklarını söylüyor. Kısaca reçete kullanmıyorlar. Yazıcıoğlu, bunun işi dinamik kıldığının altını çiziyor. Sakarya, menü değişikliğinin aslında bir anlamda da müşteriyi sıkmamak için olduğunu belirtiyor. Buraya sürekli gelen müşterilerin farklı şeyler denemesini istiyorlar. Nicole’de daha önce ala carte menü varken artık onu kaldırmışlar. Şu an tamamen tadım menüsü bulunuyor Fiyatları 140 ve 175 TL olan iki farklı tadım menüsünde farklı tabaklarda sunulan değişik lezzetlere birden fazla şarap eşlik ediyor. Sakarya, Nicole’e asıl ruhunu tadım menülerinin verdiğini düşünüyor. “İki tane kocaman tabak yemek yemek ile biz kendimizi ifade edemiyoruz. Bizim asıl amacımız yiyecek ve içecekler üzerinden hikaye anlatmak. İnsanlarla yemeğin dışında kişisel bir bağ kurmak” diyor.

Normalde gastronomi restoranlarında tadım menüleri küçük porsiyonlarda gelirken, Nicole’de daha doyurucu. Bazı ürünlerde de seçmeler koymuşlar, belki sevilmeyen şeyler olabilir diye. Ürünleri alışılagelmiş bir şekilde sunmayan ikili, “Gelenlerin denemeye açık olmaları gerek” diyor. Burada alışık olunmayan bir şey var daha var; hem balık, hem et aynı menüde yer alıyor ve sebzeler alışık olunmayan şekillerde geliyor. Farklı lezzetlere açıksanız Nicole size yepyeni bir kapı vaat ediyor.