Facebook ödediği vergi şaşırttı

0
22

Dünya çapında 1.5 milyar kullanıcıya ulaşan sosyal ağ Facebook‘un geçen yıl İngiltere’de ödediği toplam verginin 4 bin 327 sterlin (yaklaşık 19 bin 447 Türk Lirası) olduğu ortaya çıktı. Bu rakam ülkede ortalama bir çalışanın devlete ödediği yıllık vergi tutarından az.

Teknoyo’nun haberine göre, 2014 yılı sonu rakamlarına göre toplam gelirlerini yüzde 60 artırarak 12.4 milyar dolara, net kârını ise yüzde 96 artırarak 2.4 milyar doların üzerine çıkaran Facebook’un İngiltere’de ödediği bu kurumlar vergisi tutarı, İngiltere’de ortalama bir çalışanın yıllık kazancından kesilen 5 bin 393 sterlinlik (24 bin 238 TL) gelir vergisinin altında kaldı.

 

BBC’nin haberine  göre sosyal medya devi Facebook, 2014 yılında İngiltere’de ödediği kurumlar vergisi tutarı 4 bin 327 sterlinde kalırken, şirket İngiltere’de çalışan 362 çalışanına verdiği toplam ikramiye ise 35.4 milyon sterlini (159 milyon TL) buldu.

Haberde, İngiltere’de çalışanların ortalama yıllık kazançlarının 26 bin 500 sterlin (119 bin TL) olduğu ve bu tutar üzerinden ortalama bir çalışanın her yıl 5 bin 393 sterlinlik (24 bin 238 TL) gelir vergisi ödediği vurgulandı. Ülkedeki maliye başta olmak üzere resmi kurumların da bu durumdan rahatsız olduğu belirtilen haberde, “İngiltere’de ortalama bir çalışan Facebook’tan daha fazla vergi ödüyor” denildi.

Facebook’un İngiltere’deki faaliyetlerinden ne kadar gelir elde ettiği bilinmezken (sosyal ağ finansal sonuçlarını ülke bazında değil, bölge bazında açıklıyor), konuyla ilgili  olarak Avrupa Komisyonunezdinde araştırma başlatıldığı belirtildi.

Dünya çapında 1.5 milyar aktif kullanıcısı bulunan Facebook’un İngiltere’deki kullanıcı sayısı 33.6 milyon. Bu sayı ile İngiltere, en çok Facebook kullanıcısı olan 8. ülke konumunda.

‘İngiltere’deki Facebook’a olan tepkiyi azaltır mı?’ bilemeyiz ama 34.5 milyon aktif kullanıcı sayısı ile en çok Facebook kullanıcısı olan 6. ülke konumundaki Türkiye’de, sosyal ağın ödediği kurumlar vergisi tutarı sıfır.