Facebook medya devlerinin içeriklerini yayınlama yolunda

0
35

1.4 milyar kullanıcısı olan Facebook, akıllı telefonlara yapışmış oldukça parçalı bir tablo sergileyen okur grubuna erişmeye çalışan yayıncılar için de yaşamsal bir trafik kaynağına dönüşmüş durumda.  Nitekim Facebook’un son aylarda içerik yayını için bir dizi ünlü medya kuruluşuyla görüşmelerde bulunduğu kaydediliyor; bu anlaşma gerçekleşirse,  Facebook kullanıcıları söz konusu gazete, dergi vs’nin linkine tıklamadan haberi doğrudan Facebook üzerinden okuma imkânına sahip olacak. Görüşmelerde bulunan medya devleri arasında New York Times, National Geographic, BuzzFeed gibi isimler geçiyor.

Görüşmeleri yakından izleyen iki kişiye göre, Facebook bu yeni formatı gelecek aylarda test etmeyi planlıyor.
Facebook online ortamda içerik kullanımını daha sürekli bir hale getirmek istediğini daha önce defalarca kamuoyu önünde dile getirmişti.  Halen sosyal medya sitesi üzerindeki haberler yayıncının web sitesine bağlı ve bir web tarayıcısında açılıyor; bu işlem de yaklaşık sekiz saniye sürüyor. Facebook bunun özellikle de, okurların gözlerini yakalamak için saniyenin binde birinin bile önemli olduğu mobil aygıtlarda uzun bir süre olduğunu düşünüyor.
Sosyal medya devi, içeriği doğrudan yayınlamanın yanı sıra aynı zamanda yazıların transferini daha da hızlandıracak başka teknik olanaklarla ilgili olarak da medya kuruluşlarıyla görüşüyor.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan analitik ve dağıtım şirketi SimpleReach’in CEO’su Edward Kim, bir sitenin hızında marjinal artışların bile  kullanıcı memnuniyeti ve trafik üzerinde son derece olumlu bir etki yarattığına dikkat çekiyor. Bu nedenle de, Facebook’un planı medya şirketleriyle anlaşmalardan para almak yerine bu tür küçük çaplı iyileştirmelere odaklanıyor olabilir.