Evren’in cenazesinde protesto: Haram olsun!

0
43

7.Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in cenaze namazı sonrasında imamın cenazeye katılanlardan helallik istediği sırada cemaatten güçlü helal olsun, sesleri gelirken arka taraftan 2 kişi ise protesto ederek ‘Haram olsun’ diye bağırdı. Korumalar, protestoda bulunan 2 kişiye müdahale etti. Cenaze töreninde kısa süreli bir arbede yaşandı.
 
GATA’dan alınan ve Genelkurmay Karargahı’nda düzenlenen törenin ardından, askeri cenaze aracıyla Ahmet Hamdi Akseki Camisi’ne getirilen 7. Cumhurbaşkanı Evren’in Türk bayrağına sarılı naaşı, askerlerin omzundan alınarak katafalka konuldu. Evren’in fotoğraf ve madalyaları da katafalkın yanına bırakıldı.
 
Cenaze törenine, Genelkurmay Başkanı Vekili ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Işık Koşaner, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çevik Bir, eski bakanlardan İsmet Sezgin ile Mehmet Ağar, Fenerbahçe Kulübü 2. Başkanı Nihat Özdemir, eski Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Şen, eski Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ile Afganistan Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yöneticileri de katıldı.
 
Törende, Prof. Dr. Celal Şengör’ün “Sana müteşekkiriz. Nur içinde yat komutanım” yazılı çelengi ile Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli Savunma Bakanlığı, Evren Ailesi ve Ergenekon Partisi’nin gönderdiği çelenkler dikkat çekti. Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerden ise törene katılım gerçekleşmedi.
 
Daha sonra Evren’in naaşı, öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası, camiden alınarak, sağ ve sol tarafında saygı ve ihtiram mangalarının eşliğinde top arabasına konuldu. Bu arada, helallik alınması sırasında, “Hakkımızı helal etmiyoruz, haram olsun ” diye bağıran 2’si kadın, 4 kişi ise gözaltına alındı.
 
Protesto edenlerden bir kişinin  “Doğunun Başbuğu” olarak bilinen ülkücü Yılma Durak’ın eşi Lamia Durak olduğu öne sürüldü.
 
Evren’in cenazesi camiden ayrıldığı sırada ise isminin Osman Celit olduğunu söyleyen 1 kişi tarafından protesto edildi. Polislerin müdahale ettiği şahıs, babasının 12 Eylül döneminde işkence gördüğünü ve ‘ölecek’ diye bırakıldığını söyledi.
 
Evren’in naaşı defnedilmek üzere Devlet Mezarlığı’na getirildi. Mezarlığın önünde Büyük Birlik Partisi Bolu İl Başkanı olduğu öğrenilen Mahmut Alan ve birkaç partili pankart açarak protesto gösterisi düzenledi.
 
“SPOR CAMİASINI TEMSİLEN BEN VARIM”
Ali Şen de spor camiasını temsil ettiğini belirterek, “Spor camiasından ben varım, yetmiyor mu” dedi. Kenan Evren gibi herkesin ölümü bir gün tadacağını anımsatan Şen, “En son geçen hafta konuşmuştum, gayet iyiydi. ‘Bodrum’a geleceğim, böreği hazırla’ diyordu. Rumeli böreğini pek severdi. Hakk’ın rahmetine kavuştu, takdiriilahi. Hayat böyle. Allah rahmet eylesin” diye konuştu.
 
“İNSANLAR ÇOK ALKIŞLADI”
Siyasi parti temsilcilerinden törene katılımın olmamasına ilişkin Şen, şunları kaydetti: “Herkes kendinden sorumlu. Hiç kimse mükemmel değil. Herkesin görevini yaptığı gibi Kenan Evren Paşa da yaptı. 17. Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı, 1980 yılında halkın istediği tüm insanlar, 11 Eylül’de ‘Paşa neredesin’ diyordu. 13 Eylül’de insanlar, çok alkışladı, sonra Türk halkı yüzde 92’lerde oy verdi. Hem cumhurbaşkanlığını hem yeni anayasayı onayladılar. Bugün, ülkemiz o anayasa ile yönetiliyor. Böyle bir çoğunluk, demokratik ülkelerde çok az görülür.”
 
Ali Şen, “Sokakta biraz evvel, kapıda iki başörtülü kadın vardı. Dediler ki ‘Camiye zor girmek’. Dedim ki, ‘Cami Allah’ın evi, herkese açık’. Kadın ağlıyordu. ‘Niye ağlıyorsun’ dedim. Dedi ki ‘Kenan Evren, insan olarak çok sevdiğimiz kişilik.’ Böylesi de var, öbür türlüsü de var. Hiç kimseye ‘niye böyle düşünüyorsun’ dememeli. Hür bir ülke burası. Hür bir ülkede, kimin ne düşündüğünün sorgulamasını da yapmak, doğru değil. Önemli olan halktır. Onun düşüncesidir. Onlara soracaksın” değerlendirmesinde bulundu.