Evans: Faiz konusunda kararsızım

    0
    21

    Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD ekonomisine aşağı yönlü risklerin hakim olmaya devam ettiğini söyledi. 
       
    Evans, “İyi bir geleceğin ABD ekonomisi için en olası sonuç olduğunu düşünmeye devam etmekle birlikte, hem büyüme hem de enflasyon için tahminlerine yönelik bir dizi aşağı yönlü risk var” diye konuştu.
       
    Evans, “Şu anda faiz konusunda kararsızım” dedi. Evans, bu yıl 25 baz puanlık iki faiz artırımı “uygun” gözükse de, enflasyon yüzde 2’ye ulaşana kadar faizleri sabit tutmanın da “mantıklı bir tutum” olduğunu söyledi.
       
    Ancak Evans, çekirdek enflasyon yüzde 2 seviyesini sürdüreblir bir temelde yakalayana kadar faizin yüzde 0,25-0,50 aralığında tutulması yönünde de makul nedenler ortaya konulabileceğini, bu konunun çekici gelebileceğini de vurguladı. Evans, faiz artırım beklentilerinin azalmasından fayda sağlayan bir ekonomide bu yıl 2’den fazla faiz artırmanın problemler yanatabileceğini de vurguladı. 

    Evans, ABD’de verimlilik büyümesinin 1973’teki petrol şokundan bu yana görülen en en yavaş oranlara doğru geriliyor olabileceğini, bunun iş gücü büyümesinde yavaşlama ile bir araya gelmesinin reel faiz oranlarını aşağı iteceğini söyledi. 
       
    Londra’da düzenlenen konferansta konuşan Evans, enflayonun yükselmesinin ve Japonya tipi sürekli düşen fiyatlar tuzağına düşmü riskinden kaçınılmasının önemli olduğunu vurguladı. 
       
    Evans, ABD ekonomisinde bir resesyon olasılığına ilişkin düşüncesinin Fed’deki diğer meslektaşlarğndan daha yüksek olmadığını da ifade etti.
       
    Evans, uzun süreden bu yana Fed’in faiz artırımı konusunda ihtiyatlı olmasını savunuyor. Evans, FOMC’nin oy verme hakkı olan bir üyesi değil.