Evans: Aralık ayında faiz artırımı iyi olur

    0
    20

    Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD ekonomisinin ayaklarının üzerinde güçlü bir şekilde durduğunu belirterek, Aralık ayında bir faiz artrımının iyi olabileceğini söyledi. 
       
    “Eğer Aralık toplantısında faiz artırımı konusunda görüşbirliğine varabilir olursam bu sürpriz olmaz” diye konuşan Evans, bununla birlikte Fed’in faiz artırımı için enflasyonun daha hızlı şekilde toparlandığını görmeye imkan verecek şekilde biraz daha beklemesinin daha iyi olabilec istihdam piyasasının iyileşmeye devam ettiğine işaret eden Evans, Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam raporunun oldukça iyi rakamlar ortaya koyduğunu, yılın ikinci yarısında GSYH’da iyi bir büyüme görmeyi beklediklerini de belirtti. 

    Evans, enflasyonun Fed’in yüzde 2 hedefini aşması taraftarı olduğunu, enflasyonun çok düşük seyretmesinin riskinin Fed hedefini ılımlı bir şekilde geçmesinin ortaya çıkaracağı risklerden daha yüksek olduğunu söyledi. 
       
    “Enflasyonun hedefinin aşması yönünde güçlü olasılığa imkan veren bir politika izlenmesinde fayda görüyorum. Bu er ya da geç enflasyonu yukarı çekecektir” diye konuşan Evans, enflasyonun yüzde 2 hedefini aşmasından duyulan korkunun abartılı olduğunu savundu. 
       
    Evans, “En büyük riskin  ABD’de enflasyonun hedefi aşması değil,kabul edilebilir bir zaman dilimi içinde yüzde 2 hedefimize geri dönmemesi olduğunu düşünüyorum. Henüz enflasyonun yüzde 2 seviyesinin üzerine doğru gittiğine dair açık ve ikna edici bir kanıt görmüyorum”diye konuştu. Evans, çekirdek enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru yöneldiğinin görülmesi halinde faiz artırımını destekleme eğilimi gösterebileceğini de vurguladı.

    Evans, ABD ekonomisinin henüz tam istihdam seviyesine ulaşmadığına ve enflasyonun hedeflenen seviyenin 
    altında olmaya devam ettiğine işaret ederek, faiz oranının çekirdek enflasyon yukarı yönlü hareket edene kadar düşük kalması gerektiğini savundu. 
       
    “Büyük Resesyonun yol açütığı hasarın onarımı, daha güçlü, kalıcı büyüme için işgücü kalitesinin iyileştirilmesi açısından kritik önemde olmaya devam ediyor” diye konuşan Evans, “ABD’nin tam istihdam seviyesini yakaladığı gibi yanlış sonuçlar çıkarılması ve politikada erken sıkılaştırma yüksek sosyal maliyetler ortayaçıkarır” dedi.
       
    Evans ayrıca, potansiyel büyümenin yavaşladığı ve doğal-nötr faiz oranının aşağı geldiği bir dünyada, “Eski politika göstergelerimizi,bu yeni düzeni aklımızda tutarak, yeniden düşünmemize ihtiyaç var” diye konuştu.