Euro’da düşüş sürecek mi?

0
25

Son AMB toplantısı sonrasında gelen açıklamalara bakılacak olunursa parasal genişlemenin gerekirse Aralık ayında yeniden değerlendirileceği ve Avrupa’daki ekonomik şartlara göre artırma olasılığının da konuşulduğu ve gündeme getirildiği anlaşıldığı anda piyasalara satış geldi.

Bu açıklama şu sıralarda aylık 60 milyar euroluk tahvil alım programının tüm hızıyla uygulanmasına ek olarak yapılacak tahvil alımlarıyla daha çok euro’nun piyasalara gelebileceği anlamına geldiğinden düşüş sertleşti. Son FED toplantısında da FED üyeleri tarafından ele alınan Çin’deki gelişmeler AMB’sındaki üyeleri de etkilemiş olacak ki emtialara ilişkin endişelerin devam ettiğinden bahsedilirken büyüme görünümünde risklerin aşağı yönde olmasından bahsedildi. Bu açıklamalar euro’yu zayıflattı. Buna ek olarak her ne kadar içeride seçim sonuçlarının nasıl olacağı değerlendirilip,  hükümet kurulup kurulamaması ihtimalleri fiyatlanırken “Euro-TL”de bugünkü açıklamalar dolayısıyla değer kaybı yaşanması doğal karşılanmalıdır. Bu düşüş TL’deki güçlenmeden ziyade euro’ da değer kaybı yaratacak AMB’sının uygulayabileceği parasal genişleme olanağından kaynaklanmaktadır. Fiyatın bu düşüş içinde ( iç piyasa şartlarının dışında bir değerlendirme yapılacak olunursa) 2.19-2.20 civarına sarkması şaşırtıcı olmaz. Yukarı tarafta iç piyasa şartları ele alınmazsa “2.26” seviyesinde direnç bulunmaktadır.  

Dolar-TL ye gelince euro’daki değer kaybı dolayısıyla dolar endeksinde hızlı bir çıkış yaşandı zira dolar endeksinin yaklaşık % 57 si euro’ dan ibarettir. Dolar endeksinde yaşanan yükseliş ufak çapta da olsa dolarda değerlenme yaratma şansına sahip olsa bile, dolar-TL’ de “2.88” deki desteğin kırılması seçime yaklaşırken “ne olursa olsun bu partiler bir hükümet kurmak zorundadır” diye tahminde bulunanların yaptığı satışlar dolar endeksindeki değerlenmeyi bastırmakla kalmayıp bir de üstüne üstlük değer kaybına sebep olmaktadır. Dolar-TL’de iç piyasa şartları daha etkin gözükmektedir. Seçime kadar aşağı yönde baskı devam ettiği taktirde 2.85’e yanaşılabilir. Burada da iç piyasa şartları dışında fiyatta direnç 2.91’ de gözükmektedir.
 
 Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen