Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon değişmedi

0
39

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesi’nde nisan ayında enflasyon beklentileri karşılayarak yıllık bazda değişiklik göstermedi.  Bölgede nisan ayı enflasyonu aylık bazda ise yüzde 0,2 artış kaydetti.  

Bu yılın nisan ayında geçen yılın nisan ayına kıyasla 12 üye ülkede negatif enflasyon oranı ölçüldü. En düşük enflasyon oranı yüzde 1,8’le Yunanistan’da belirlenirken en yüksek enflasyon oranı ise yüzde 1,4’le Malta’da ölçüldü. Bir önceki ay ile kıyaslandığında da enflasyon 9 üye ülkede geriledi, birinde değişmedi ve 17 ülkede artış kaydetti.

Euro Bölgesi’de nisan ayında yıllık enflasyona yukarı yönlü en büyük etkiyi restoranlar, kafeteryalar ve sebze yaparken, aşağı yönlü en büyük etki ulaşımda ve ısınmada kullanılan yakıt ve gazdan geldi.

Ayrıca, bugün yayımlanan veriler daha önce 30 Nisan’da yayımlanan öncü verileri teyit etti.  

ENFLASYON HEDEFİN ALTINDA
Öte yandan, açıklanan enflasyon rakamları Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2’ye yakın seviyenin oldukça altında gerçekleşti.

ECB Başkanı Mario Draghi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde düzenlenen basın toplantısında devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart’tan itibaren başlayacaklarını açıklamıştı.  

Bu tarihte başlayan söz konusu program kapsamında banka, Euro Bölgesi’nde fiyat istikrarını sağlama ve talebi canlandırmayı hedefliyor.