​Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi geriledi

0
40

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi bu yılın mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,4 azalırken, geçen yılın mayıs ayına oranla yüzde 1,6 arttı.  

Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi mayıs ayında aylık bazda yüzde 0,4 azaldı, yıllık bazda ise yüzde 1,6 artış kaydetti. 

28 üyeli Avrupa Birliği’nde (AB) sanayi üretimi aylık bazda yüzde 0,3 azaldı, yıllık bazda ise yüzde 2 yükseldi. 

Euro Bölgesi’nde sanayi üretiminin aylık yüzde 0,2, yıllık bazda da yüzde 2 artması bekleniyordu. Böylece sanayi üretimi verisi aylık ve yıllık beklentinin altında gerçekleşti. 

Bölgede, sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla gerilemesinde enerji üretiminin yüzde 3,2 ve dayanıksız tüketim malları üretiminin  yüzde 1,4 gerilemesi etkili olurken, ara malı üretimi yüzde 0,1, dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 0,4 ve sermaye malı üretimi de yüzde 1 artış gösterdi.

AB ülkeleri içinde sanayi üretiminde aylık bazda en fazla azalış yüzde 6,9’la İrlanda’da gerçekleşirken, en fazla artış yüzde 2,6 ile Hırvatistan’da belirlendi. Söz konusu dönemde Yunanistan’ın sanayi üretimi ise yüzde 5,1 geriledi. 

Yıllık bazda Euro Bölgesi’nde mayıs ayında sanayi üretiminin artışına en fazla olumlu etki yüzde 4,8 ile dayanıklı tüketim malları üretiminden geldi. Sermaye malı üretimi yüzde 4,1 ve ara malı üretimi yüzde 2,2 artarken, dayanıksız tüketim malları üretimi yüzde 0,5 ve enerji üretimi  yüzde 4,2 azaldı.

AB üyesi ülkeler içinde yıllık bazda sanayi üretiminin en fazla yükseldiği ülke yüzde 9,5’le Malta olurken, en fazla azalış yüzde 7,4’le Hollanda’da kaydedildi.