Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi beklenenin üzerinde arttı

    0
    32

    Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi bu yılın şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 arttı. 
     
    Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış 2015 yılı şubat ayı sanayi üretimi ocak ayına göre yüzde 1,1, yıllık bazda ise yüzde 1,6 artış kaydetti. 2014 yılının ocak ayında sanayi üretimi yüzde 0,3 artmıştı.
     
    Euro Bölgesi’nde sanayi üretiminde aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda ise yüzde 0,8 artış bekleniyordu. Böylece sanayi üretimi verisi aylık ve yıllık beklentinin üzerinde gerçekleşti.
     
    Söz konusu oran 28 üyeli Avrupa Birliği’nde (AB) ise aylık bazda yüzde 0,9, yıllık bazda yüzde 1,4 arttı.
     
    Bölgede sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla yükselmesinde dayanıksız tüketim malları üretiminin yüzde 1,6, enerji üretiminin yüzde 1,1, sermaye malı ve dayanıklı tüketim malları üretimlerinin de yüzde 1 artış kaydetmesi etkili oldu.

    Aylık ve yıllık en fazla artış İrlanda’da
    AB ülkeleri içinde sanayi üretiminde aylık bazda en fazla artış yüzde 16,3’le İrlanda’da gerçekleşirken, en fazla azalış da yüzde 1,3’le Malta’da belirlendi.
     
    Euro Bölgesi’nde sanayi üretiminin yıllık bazdaki artışına en fazla olumlu etkiyi yüzde 6,6 ile enerji üretiminin artması yaptı. Dayanıksız tüketim malları üretimi yüzde 1,8, sermaye malı üretimi yüzde 1,1 ve dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 0,5 artarken, ara malı üretimi ise yüzde 0,2 geriledi.
     
    Yıllık bazda AB üyesi ülkeler içinde sanayi üretiminin en fazla yükseldiği ülke yüzde 30,3 ile İrlanda olurken, en fazla azalış ise yüzde 5,2 ile Finlandiya’da kaydedildi.