Euro Bölgesi ekonomisinin toparlanması bekleniyor

    0
    26

    Avrupa’nın önemli ekonomi ve istatistik enstitüleri, Euro Bölgesi ekonomisinin bu yıl hafifçe toparlanacağını ve ekonominin yılın ilk 3 çeyreğinde yüzde 0,4 büyüyeceğini öngörüyor.
     
    Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü Ifo, Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü (INSEE) ve İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT) ile hazırlanan ortak çalışma kapsamında Euro Bölgesi’nin ekonomik görünümüne ilişkin bir rapor yayımladı. Söz konusu raporda, Euro Bölgesi’nde ekonominin bu yıl kısmen iyileşeceğinin ve Euro Bölgesi Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) yılın ilk üç çeyreğinde yüze 0,4 artmasının beklendiği ifade edildi.
     
    Euro Bölgesi’nde ihracat faaliyetlerinin artığına işaret edilen raporda, “Euronun değer kaybetmesinin ardından, bölge ekonomisi ihracattaki toparlanma ve düşük enerji fiyatlarıyla körüklenen özel tüketimdeki güçlü büyümeyle canlandı. Harcanabilir gelir düzeylerinin de yükselmesi bekleniyor” denildi.
     
    “Yatırımların artması bekleniyor” 
    Raporda, bölgede yeni yatırımlarda artış beklendiği belirtilerek, “Yatırımlar da gelişmiş kredi koşulları, artan iç talep ve yatırımların yenilenmesine duyulan ihtiyaç nedeniyle artacak. Bu 3 kurum, yatırımların yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,2, ikinci çeyreğinde yüzde 0,4 ve üçüncü çeyreğinde de yüzde 0,5 artmasını bekliyor” ifadelerine yer verildi.
     
    Euro Bölgesi’ne ilişkin enflasyon tahminlerine de yer verilen raporda, yılın ilk çeyreğinde ham petrolün varil fiyatı ve Euro/dolar paritesinin değişkenliğine bağlı olarak enflasyonun yüzde 0,3 ve ikinci çeyreğinde yüzde 0,1 azalabileceği ancak üçüncü çeyrekte ise yüzde 0,1’lik artış beklendiği aktarıldı.
     
    Raporda ayrıca, söz konusu tahminlerin Yunanistan ve Euro Bölgesi’ndeki kreditörler arasında olumlu bir anlaşmanın varsayımına dayandığı kaydedildi.