Ertaş: 45 şirket geri alım açıkladı, 44’ünün hisse fiyatı arttı

0
75

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, 11 ila 15 Temmuz arasında Türkiye’ye yaklaşık 550 milyon dolar seviyesinde bir sermaye girişi olduğunu belirtti.

BloombergHT yayınına katılan Ertaş, “45 şirketimiz hisse geri alım açıkladı 44’ünün hisse fiyatı arttı. Önümüzdeki günlerde hisse geri alım açıklayacak şirket sayısı artabilir” açıklamasında bulundu.

Ertaş, “Yatırımcılarımızın şuna dikkat etmesi gerekiyor, yaptığımız her inceleme mutlaka suç unsuru arıyoruz şeklinde değerlendirilmemeli. SPK 3 temel konuya bakar, işlem kalıplarında insider işlemi var mı, manipülatif işlem var mı, henüz manipülasyona dönüşmemiş, ancak piyasayı bozan işlem var mı, bunun dışındakiler suç unsuru kabul edilmez. ‘Çok alan şüpheli işlemdir’ tanımlaması kesinlikle doğru değil. Suç unsuruna bulaşmaması kaydıyla bütün yatırımcılarımız diledikleri kadar alıp diledikleri kadar satabilir, diledikleri şirkete yönelebilir” dedi.

Varlık yönetim fonu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ertaş, ‘Varlık yönetim fonu sermaye piyasalası gelişimi için faydalı olacak. Bugüne kadar analist raporlarının hiç birine müdahil olmadık. Analist raporlarında kırmızı çizgilerimiz: yalan habere dayalı bir rapor, ülke yönetici ve kurumlara karşı iftiraya dayalı, terör ve darbeyi destekleyen raporlara izin vermeyiz, bunlar zaten evrensel kurallar. bunun dışında bütün araştırmacılarımız kendilerini rahat hissetsin, SPK hiçbirine karışmaz.” ifadelerini kullandı.

S&P’nin Türkiye’nin notunu düşürmesiyle ilgili Ertaş, “Not düşürmesini yanlış ve hatalı buluyoruz, en azından olay birkaç gün gözlemlenmeliydi. Türkiye’nin objektif değerlendirme yapılmadan notunun düşürülmesini kabul edemeyiz, S&P’de hatasını anlayarak not düzeltecektir” değerlendirmesinde bulundu.