‘Erdoğan’la ilişkilerimi zora sokarak, Expo’yu kazanmamızı ben sağladım’

    0
    56

    İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi, Expo 2015 fuarı için İzmir’le girdiği yarışta Milano’nun kazanmasının kendi başarısı olduğunu öne sürerek, bunun için “dostum” dediği dönemin Başbakanı Erdoğan ile ilişkilerini bile zora soktuğunu söyledi. Ancak İtalyan basını, Berlusconi’nin doğru söylemediğine, o dönem Romano Prodi’nin iktidarda olduğuna dikkat çekerek, “Berlusconi tarihi yeniden yazdı” yorumları yaptı.
     
    İtalya’nın fuar başkenti olarak bilinen Milano, 2008 yılında Paris’te yapılan zorlu yarışta İzmir’i 21 oyla geride bırakarak, dünyanın en büyük ve kapsamlı fuar organizasyonu olarak kabul edilen Expo 2015’i, 1 Mayıs-31 Ekim 2015 tarihleri arasında düzenleme hakkını elde etmişti.
     
    Teması, “Gezegeni beslemek ve yaşam için enerji” olan ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 147 ülkenin pavyonunun yer aldığı EXPO, dönemin Başbakanı Romano Prodi’nin güçlü desteğiyle alınmıştı.
     
    O dönem muhalefette olan ve Prodi’yi uyararak, böylesine dev bir fuar için yapılacak ihalelere rantçı mafyanın karışmasının engellenemeyeceği gerekçesiyle Milano’nun aday gösterilmemesini öneren Silvio Berlusconi ise, bu başarıyı kendisine mal etti.
     
    “ERDOĞAN TÜM GÜCÜYLE MÜCADELE EDİYORDU, ANCAK BİZ BAŞARDIK”
    Dün, fuardaki İtalya Pavyonu’nu ziyaret eden Berlsuconi, gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:
     
    “Expo’nun burada yapılmasını çok güçlü bir şekilde ben istedim. Dönemin Türk başbakanı, dostumla (Erdoğan) ilişkilerimi zora sokarak, Expo’yu Türkiye’nin elinden alıp, kazanan ben oldum. Çok değişik sınavları parlak bir şekilde geçip, Expo’yu hayata geçirecek komisyonla birlikte, benim tarafımdan yürütülen uygun bir hazırlık süreciyle bunu başardık. Ya Türkiye ya İtalya, ya İzmir ya Milano kazanacaktı. Tayyip Erdoğan tüm gücüyle Türkiye’nin kazanması için mücadele veriyordu, ancak biz direndik ve Expo’yu buraya getirmeyi başardık. Bunun akıllıca bir karar olduğunu düşünüyorum.”
     
    Bunun üzerine İl Fatto Quotidiano gazetesi, “Berlusconi tarihi yeniden yazdı” başlığıyla eleştiri getirirken, Corriere della Sera da, “Gerçekte o dönemde Berlusconi değil, Prodi iktidardaydı” hatırlatmasında bulundu.
     
    BERLUSCONİ, SENATÖR SATIN ALARAK PRODİ’Yİ DEVİRMİŞTİ
    Expo 2015 fuarı için Paris’teki oylama 31 Mart 2008 tarihinde yapılmış, Berlusconi ise yapılan erken seçimlerin ardından 8 Mayıs 2008 tarihinde 3. kez başbakanlık koltuğuna oturmuştu.
     
    Erken seçime gitme hedefiyle, güvenoyuna tabi tutulan Prodi hükümetini devirmek için rüşvetle bazı senatörleri satın aldığı belirlenen Berlusconi, bu nedenle geçen hafta 3 yıl hapse mahkum edilmişti.
     
    ERDOĞAN İZMİR’DE BERLUSCONİ’Yİ UTANDIRMIŞTI
    Milano’nun kazanmasından yaklaşık 8 ay sonra ise, Kasım 2008’de İzmir’de yapılan Türkiye-İtalya Hükümetlerarası Zirvesi’nde Başbakan Erdoğan bu konuyu gündeme getirmiş, “Geçen yıl Temmuz ayındaki telefon görüşmemizde sayın Silvio bu tür bir zirvenin yapılmasını teklif etmişti. Ben de İzmir’de yapılmasını önermiştim. Aslında EXPO 2015’i kazanırız diye düşünmüştüm ama biz kazanamadık, Milano kazandı” demişti.
     
    Bu sırada İtalyan Başbakan Berlusconi, mahcup bir şekilde sırtını dönerek, yüzünü elleriyle kapatmıştı.