Erdoğan ve Putin görüşmesi sona erdi

0
30

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Konstantinovski Sarayı’ndaki 1 saat 45 dakikalık görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısında konuşuyor.

Putin, “Türk ortaklarımızın iç politikada bu kadar yoğun bir gündem yaşarken buraya gelmesi çok olumlu. İlişkilerimizin kriz öncesine dönebilmesi için neler yapabileceğimizi konuştuk. Eski ticaret hacmimizi yakalamak için neler yapabileceğimizi konuştuk. Ticari ilişkilerimizin eski seviyelere dönmesi için önümüzde oldukça zor bir dönem var. Yatırımların artırılması, projelerin değerlendirilmesi, iki ülkenin iş dünyalarının desteğiyle ilişkilerimizi eski seviyeye ulaştırmak istiyoruz. Kısıtlamaları kaldırarak karşılıklı alanlar yaratmak istiyoruz. Rusya ve Türkiye’nin işbirliğinde en önemli nokta enerji ve enerji projeleri. enerji projeleri için somut politik adımlar atmamız gerekiyor. Türk akımı ya da nükleer santral gibi projelerde adım atmalıyız. Turizmde eskiye dönebilmemiz için zaman lazım ama güvenlik maksimum sağlanırsa biz de elimizden geleni yapacağız. Charter meselesi de yine zaman meselesi ama muhakkak normale dönecektir. İnşaat sektöründeki istihdamla ilgili yeniden çalışmalar yapacağız. Suriye konusunun ayrı bir toplantıda değerlendirilmesine karar verdik. Ortak anlaştığımız konu terörle mücadele konusunda işbirliği ve bunu ayrıca görüşeceğiz. Bütün dünyada istikrarın yeniden kurulması için birlikte elimizden geleni yapacağız” açıklamasını yaptı.

Erdoğan, “İlişkilerimizin eski seviyeye hatta ötesine taşınması konusunda gerekli irade sahibiz. Türkiye-Rusya ilişkilerini olması gereken seviyeye taşıyacak tüm kararları aldık. Tüm konularda adımları peyderpey ve müşterek atacağız. Türk-Rus ortak yatırım fonu kurulması konusunda mutabık kaldık. Akkuyu nükleer santraline stratejik yatırım statüsü vereceğiz. Ankara-Moskova hattı yeniden güven ve dostluk hattı haline getireceğiz. Savunma sanayi alanında işbirliğimizi artıracağız. Türk akımı projesi hızlı bir şekilde hayata geçirilecektir.  Türk akımı Projesi’nin Avrupa geçmesi konusunda ilgili bakanlar dayanışmayı sürdürecektir. Darbe girişiminin ertesi günü Putin’in bizi araması büyük önem ifade etmiştir. Türk-Rus işbirliği küresel barışın temini bakımından da çok önemli.  Şu ana kadar Suriye konusunu ele almadık, basın toplantısından sonra tekrar bir araya gelip konuyu değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Rusya’nın 35 milyar dolar ticaret hacmini yakaladığını ancak bunun son gelişmelerle 27-28 milyar dolara kadar indiğini belirten Erdoğan, “Hedefimiz hatırlarsanız 100 milyar dolar gibi bir hedef, Türkiye-Rusya kendisine ticaret hacmi koymuştu. Böyle bir hedefe kararlı bir şekilde yürüme azmindeyiz. Artık bugün yeniden bu süreci başlatıyoruz ve bu sürece aynı kararlılıkla devam edeceğiz.” dedi.