Erdoğan: Rusya ile gerginlik istemiyoruz

0
24

21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı için Paris’te bulunan Erdoğan, temaslarının ikinci gününde ikili görüşmelerine devam ediyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Devlet Başkanı Barack Obama ile görüşeceği, ABD’nin Paris’teki OECD Daimi Temsilciliği’ne TSİ 10.30’da geldi. 

Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanı Ahmet Yıldız da katıldı.

Erdoğan ve Obama, basına kapalı görüşme gerçekleştirdi. İki lider görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

Görüşme sonrası basın mensuplarına açıklama yapan Obama, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi ile ilgili, “Türkiye’nin kendini savunma hakkını destekliyoruz” dedi.

Türkiye’nin kendileri için çok önemli bir NATO müttefiki olduğuna işaret eden Obama, “ABD, Türkiye’nin sınırlarını ve hava sahasını koruma hakkına sahip olduğunu her zaman bilmektedir ve desteklemektedir. Türkiye ile Rusya’nın gerilimi azaltmak için nasıl bir arada çalışabileceğini tartıştık” diye konuştu.

Erdoğan ile Suriye’de gerginliğin azaltılması konusunu da görüştüklerini ifade eden Obama, sorunların diplomatik ve siyasi yollarla çözülmesi gerektiğini söyledi. Obama bölgede ortak düşmanın DAEŞ terör örgütü olduğunu belirterek, “Koalisyon güçleriyle amacımız ortak düşmanımız olan DAEŞ’i durdurmak. Türkiye bu anlamda her zaman desteğini sunmaktadır” dedi.

ABD Başkanı Obama, Türkiye’nin sığınmacılara desteği konusunda ise “Sığınmacılar konusunda olağanüstü cömert davrandı” ifadelerini kullandı.

DAİŞ ile mücadele kararlığımız sürecek diyen Erdoğan ise Türkiye’nin Rusya’yla gerginlik istemediğini söyledi. 

Erdoğan: “Bayırbucak DAEŞ’in değil tam tersine soydaşlarımızın, akrabalarımızın olduğu bölgedir. Buranın sürekli bombalanması dünya barışı adına üzücü gelişmelerdir” dedi.

Konunun, diplomatik söylem içinde sonuçlandırılmasını arzuladıklarına işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Buradaki derdimiz, bu işin diplomatik başlıklar, söylem içerisinde nasıl neticeye kavuşturulmasıdır. Zira bölgedeki gerilimler, bizleri de üzmektedir. Derdimiz buradan zararla çıkmak değil, tam aksine bunu barışa dönüştürmek suretiyle bölgenin barışına katkıda bulunmaktır.”