​Erdoğan: Finans sektörü girişimcilerin önünü açmalı

0
38

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “TOBB 72. Genel Kurul Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Töreni”ne katıldı.

Burada konuşma yapan Erdoğan özellikle finansman konusunda yaşanan sıkıntıların çözümü için faizlerin düşürülmesi başta olmak üzere her fırsatta dile getirdiği hususların daha fazla dikkate alınmasını beklediğini kaydetti. 

Erdoğan, “Bankacılık sektörünün, reel kesime karşı tavrı zaman zaman altın yumurtlayan tavuğu kesme durumuna dönüşüyor. Böyle bir anlayış olamaz. Dolayısıyla finans sektörünün, bankacılık sektörünün girişimcilerimizin önünü açması lazım.” şeklinde konuştu. 

“Ekonomide krizle karşı karşıya değiliz” 
Erdoğan “Ekonomide hamdolsun şu anda bir krizle karşı karşıya değiliz. Ama günü kurtarmaya çalışmak, cari durumu kar saymak, mevcutla yetinmek gibi bir anlayışa da asla kapılamayız. Gün, altyapı yatırımlarından ticarete kadar her alanda yeni ve çok daha büyük hedefler için çalışmaya başlama zamanıdır.” diye konuştu. 

Vize serbestisi 
Erdoğan vize serbestisi için AB’nin öne sürdüğü şartlara ilişkin de “Beş tane madde var ki bunların içerisinden bir tanesi felaket. Nedir o? ‘Terörle Mücadele Yasasını değiştireceksiniz’ dediler. Bize, bu aklı verenler, önce Avrupa’da parlamentonun önüne teröristlerin kurduğu çadıra niye müsaade ediyorlar? Önce bunun cevabını versin.” yorumunu yaptı. 

“Orta sahada top çeviriyorlar”
Cumhurbaşkanı “Vize konusunda bize daha önce verilmiş sözleri bunların, bu yılın ekim ayıdır. İmzalar Ankara Palas’ta bu şekilde atıldı. Şu andaki ‘Hazirana çektik, çekiyoruz’, bu dört aylık olay var ya, bunların hepsi sadece kendilerine yeni ve tıkama için bir yol arama projesidir. Temenni ederim ki daha önce verdikleri sözü tutarlar ve en geç ekim ayında bu işi bitirirler. Şimdi bitirirlerse ‘hayırlı olsun’ deriz.” 

“Ne dediler; ‘Biz size yılda 3 milyar euro vereceğiz’. Peki bu parayı verdiler mi şu ana kadar? Yok. Hala orta sahada top çeviriyorlar. Verecekseniz verin. Bu parayı gidip de filanca yerden buraya dolaşıp gelecek diye bize adresler vermeyin. Buraya geliyor yöneticiler, gidiyor bizim kampları geziyor, öbür taraftan da diyor ki ‘Bize proje gönderin’. Siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz ne projesi? Şuanda 25 tane kamp var. Bu kampları görüyorsunuz. Proje diye bir şey yok. Biz uyguladık.” diye konuştu. 

AB’den sığınmacılar için verilecek yardım konusunda Erdoğan, “Biz konteyner kentleri kurmuşuz, çadırkentleri kurmuşuz. Bunlar bize hala ‘proje gönderin, size para gönderelim’ diyorlar. Dalga mı geçiyorsunuz? Böyle bir şey olabilir mi? Bu, bir milletin asaletiyle adeta dalga geçmektir. Biz, bu asaletimizle size dalga geçirtmeyeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.