​Erdemir’e yassı kardeş

0
115

Yıldızlar Yatırım Holding, demir çelik sektörüne yassı çelik üretimi ile giriyor. Yıldızlar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız, “Kuracağımız tesis, yassı üründe Erdemir’in bir eşi olacak” dedi.

Türkiye’nin en büyük sanayi gruplarından Yıldızlar Yatırım Holding’in Kocaeli’ndeki fabrikasında Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız Sabah Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. 2015’te 3.3 milyar liralık ciroya ulaşan grubun ağırlıklı işi ağaç-keresteye dayalı. Evlerde kullanılan, kapı, pencere ve parkelerin önemli bir kısmını Yıldız Entegre üretiyor. Hakkı Yıldız, bu yılın başında yeni yatırım sinyali vermişti.

CARİ AÇIK KAZANDI
2-3 yıl önce demir-çelik sektörüne girme kararı aldıklarını hatırlatan Hakkı Yıldız, yatırım yeri olarak da yine Kocaeli’ni düşündüklerini paylaştı. Yıldız, “370 milyon euroluk bir yatırım planlıyorduk. Fakat bazı itirazlar oldu” dedi. 370 milyon euroluk yatırımın 200 milyon eurosunu sıcak hadde, 170 milyon eurosunu da soğuk hadde yatırımı oluşturuyordu. Fakat sıcak hadde tesisiyle ilgili bazı çekinceler olduğunu söyleyen Hakkı Yıldız, aynı zamanda Kocaeli Milletvekili de olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’la da görüştüklerini aktardı. Hakkı Yıldız’a “Ne tür çekinceler oldu” diye sorduk, şunları anlattı: “Bize denilen şuydu: ‘Sıcak hadde demir-çelik tesisi kurunca hurda ithalatı yapacaksınız. Hurda tesisin kurulacağı bölgede kirlilik yaratır. İlimizde bu şekilde üretim yapan başka tesisler var. Bir yenisini eklemek doğru olmaz.” “Yeni teknolojinin kullanıldığı üretim tesislerinde bu tarz olumsuzluklara yol açmadığını anlatmaya çalıştık” diyen Hakkı Yıldız, Kocaeli’ndeki yetkili kadroyu Zürih’e davet ettik. Birlikte kent merkezine 50-60 kilometre mesafedeki hurdaya dayalı üretim yapan demir-çelik tesislerini gezdik. Bize “Bu yatırımı Karadeniz’e ya da İskenderun’a yapın” önerisinde bulundular” diye konuştu. Hakkı Yıldız, yatırım yeri olarak Kocaeli’nde ısrarcı olduklarını söyledi. Bunun üzerine Bakan Fikri Işık hurdadan demir-çelik tesisine neden karşı olduklarına bu kez makro cepheden bir yanıt daha verdi: “Türkiye, dünyanın en büyük hurda demir-çelik ithalatçısı. Hurda ithalatına dayalı demir-çelik üretimi cari açığı artırıyor.” Hakkı Yıldız’ın “Biz dayanıklı tüketim eşyasına dönük üretimi planlıyoruz. Bizimle o ithalat azalır. Kuracağımız tesis, yassı üründe Erdemir’in bir eşi olacak” açıklaması da önce çevre ardından da cari açık hassasiyetini gideremedi.

40 MİLYON DOLARLIK ‘STRATEJİK’ YATIRIM
Hakkı Yıldız, “Kütahya’daki gübre tesisine ek olarak Potasyum Nitrat için de çalışıyoruz. 40 milyon dolarlık yatırım için ‘stratejik’ başvurusu yaptık. Yılda 80 milyon dolara 40 bin ton ithal ediliyor. Biz 70 bin tonluk bir tesis kurmayı planlıyoruz. Bu gübre seralarda, organik ve topraksız tarımda kullanılıyor” dedi.

PUTİN’E YATIRIM İÇİN MEKTUP YAZDI
Yıldızlar Yatırım Holding, Rusya’da da MDF tesis yatırımı planlıyordu. Fakat iki ülke arasındaki gerginlik yüzünden bu yatırım şu an askıya alışmış durumda. Hakkı Yıldız, “Rusya’daki yatırımın büyüklüğü 200 milyon euro olarak planlanmıştı. 25 milyon euro tutarındaki makine siparişini dahi vermiştik, Fakat “Türk personel yasağı” nedeniyle şu an durmuş vaziyette. Rus Sanayi ve Yatırımlar Bakanı’nı ziyarete gittik. Kendilerine bu makinelerin kurulması ve iş yönetimi için Türkiye’den personel getirmemiz gerektiğini anlattık. Fakat Sayın Bakan bize ‘Bu konu bizi aşar’ diye yanıt verdi. Biz de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bir mektup gönderdik. Ancak, o mektup da Başbakan Medvedev’e yönlendirildi, şu an bekliyoruz” dedi.