‘Enflasyon yüzde 6’dan biraz düşük gelebilir’

0
35

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Değişkenlerin sabit kalması durumunda, enflasyonda, 2015 yılında yüzde 6’nın biraz altında bir rakamı görmeyi ümit ediyoruz” dedi.

 Zeybekci, İklimlendirme İhracatçıları Birliği’nin “İklimlendirme Sektörü İhracatın Yıldızları” ödül töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Kurdaki hareketlenmenin enflasyona kısa vadeli etkisinin sorulması üzerine Zeybekci, bu konuda ellerinde bir rakam olmadığını belirterek, “İklimsel etkilerin bu sene pozitif anlamda bir katkısının olacağını, paritenin de enflasyona negatif katkısının nötralize edileceğini düşünüyorum. Nisan ayı enflasyonunun beklentilerimize uygun bir şekilde geleceğini tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Enflasyon hedeflemesinden vazgeçilmediğini vurgulayan Zeybekci, “Ekonomideki tahminlerimizi Merkez Bankamız yapıyordur. Değişkenlerin sabit kalması durumunda, enflasyonda, 2015 yılında yüzde 6’nın biraz altında bir rakamı görmeyi ümit ediyoruz” diye konuştu.

“KUR KENDİ DENGESİNİ KURMAYA BAŞLADI”
Bakan Zeybekci, aşırı değerli doların ABD ekonomisi için sürdürülebilir olmadığını kaydederek, “AB ekonomisinde pozitif gelişmelerin, 2015 yılında daha olumlu yönde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin kur konusunda endişe etmesi gereken bir şey olmadığını anlatan Zeybekci, “Kur konusunda şu anda yaşanan Türk ekonomisi kaynaklı bir dalgalanma değildir, zaten şu anda kendi dengesini kurmaya başlamıştır.

Tahminlerimize göre de mayıs ilk yarısında seçimle ilgili beklentiler piyasa tarafından daha sağlıklı algılanmaya başladığında, spekülatif amaçlı köpükler de kendiliğinden kaybolacaktır” şeklinde konuştu.

Zeybekci, “Mayısta, Gümrük Birliği anlaşmasındaki eleştirdiğimiz noktaları düzeltecek çok önemli bir adım atacağız ve çok kısa bir sürede şikayet ettiğimiz alanlardan kurtulacağız” dedi.
 
Zeybekci, İklimlendirme İhracatçıları Birliklerinin “İklimlendirme Sektörü İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde yaptığı konuşmada iklimlendirme sanayicilerinin yaklaşık 4,5 milyar dolarlık ihracat potansiyeli ile en başarılı sektörlerden biri olduğunu söyledi.
 
Dünyada iklimlendirme sektörünün öneminin arttığına işaret eden Zeybekci, “Refah arttığı sürece, bu alan gelecekte en çok artacak sektörlerden biri olacak” dedi.
 
Dünyada bugün artık iklimlendirme, klima, ortamın değiştirilmesi, hava şartlarının düzenlenmesiyle ilgili konuların “olmazsa olmaz” noktalara geldiğini anlatan Zeybekci, iklimlendirme sektörünü bir teknoloji üretme alanı olarak görmek gerektiğini ifade etti.

“GİRDİLERİN, TEKNOLOJİNİN ÜRÜNLERİN YERLİ OLMASI İÇİN TAKİPTEYİZ” 
Zeybekci, kamuda yerli ürünlerin kullanılmasının önemine de değinerek, “Kamu kullanmayacak da kim kullanacak? Önce kamu bu şansı vermeyecek de kim verecek? Bunları çok yakından takip ediyoruz” diye konuştu.
 
Bakanlık olarak girdilerin yerli olması, yerli teknolojilerin ve ürünlerin kullanılmasıyla ilgili bire bir takipte olacaklarını vurgulayan Zeybekci, “Örneğin, üç aylık dönemde ayakkabı sektöründeki ithalat 19 milyon çiftten geçtiğimiz yıl 8 milyon çifte düştü. On milyon çiftin üzerinde ayakkabı artık Türkiye’deki ayakkabı sanayicileri tarafından üretilir hale geldi. Üç aylık rakamı yaklaşık 130 milyon dolar civarında” ifadelerini kullandı.
 
Zeybekci, Ekonomi Bakanlığı ve Hükümet olarak, haksız rekabete sebep olan ithal ürünlerin Türk sanayisine zarar vermesini engellemek üzere bir süreç başlattıklarını bildirerek, bunun etkilerinin gelecek dönemde hissedileceğini söyledi.
 
“GÜMRÜK BİRLİĞİ’NDE MAYISTA ÖNEMLİ BİR ADIM ATACAĞIZ” 
Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği anlaşmasının, hiçbir egemen ülkenin imzalamaması gereken bir anlaşma olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Mayısta, Gümrük Birliği anlaşmasındaki eleştirdiğimiz noktaları düzeltecek çok önemli bir adım atacağız ve çok kısa bir sürede şikayet ettiğimiz alanlardan kurtulacağız. Böylelikle de ABD-AB arasındaki TTIP anlaşmasına da Türkiye’nin dahil olmasıyla ilgili önemli bir sistemin giriş kapısını bu vesileyle açmış olacağız.”
 
“KURDAKİ DALGALANMALARDAN ENDİŞE DUYULMAMALI” 
Zeybekci, dolardaki dalgalanmalarla ilgili de “Parite ve kurdan kaynaklanan dalgalanmalar Türkiye’nin hiçbir endişe duymaması gereken dalgalanmalardır” dedi.
 
Bakan Zeybekci, piyasaların dengeyi kendi şekliyle sağlıklı bir şekilde kuracağını belirterek, “Dünyadaki parite dalgalanmasını Türkiye olarak karşı duracağım derseniz, ezilir geçersiniz ama siz Türk ekonomisini bu dalgalanmada sapasağlam tutar ve gereken tedbirleri alırsanız, Türkiye bu dalgalanma periyodundan en az etkiyle çıkar” değerlendirmesinde bulundu.
 
Türkiye’nin uzun vadeli planlarla hareket etmesi gerektiğine işaret eden Zeybekci, 10 yıllık mesafede Türkiye’nin ortalama yüzde 4,8-4,9 oranında büyüdüğüne dikkati çekti.
 
“PİYASALAR 10 MAYIS’TAN İTİBAREN RAHATLAR” 
Zeybekci, 17 ve 25 Aralık operasyonlarının, mart ayındaki yerel seçimlerin üzerindeki negatif baskıyı artırdığını anlatarak, piyasaların bundan etkilendiğini söyledi.
 
Seçimlerden ötürü piyasaların ve insanların tedirgin olduğunu kaydeden Zeybekci, “Bu tedirginlik bazen, belirli maliyetler getirir ama göreceksiniz, 10 Mayıs gibi 7 Haziran sonuçları öngörülerek, bütün piyasalar belirli bir rahatlamaya girer, şu anda da zaten esintisini görmeye başladık” diye konuştu.
 
“TÜRKİYE 2023 HEDEFLERİNİ MUHAKKAK YAKALAYACAK” 
Zeybekci, Türkiye’nin 2023 hedeflerine inandıklarını dile getirerek, “Bu hedefleri yakalayacağız ama yakalayamazsak bile en yakın seviyesine getireceğiz. 2023 değilse, 2024’te, 2025’te Türkiye bu hedefleri muhakkak yakalayacaktır” dedi.
 
Türkiye’nin bu hedefleri yakalarken dönüşümünü sağlaması gerektiğine işaret eden Zeybekci, “Türkiye 35 yılda dış ticaret hacmini 5 milyar dolardan 500 milyar dolara getirdi ama bunu ‘fasoncu’ olarak yaptı. Biz yüksek teknoloji, bilim ve inovasyonda büyük bir atılım yapmalıyız. Türkiye şu anda çok yoğun bir şekilde dönüşüyor, bunu yaparken de bazı sıkıntıları olabilir ama Gazi Mustafa Kemal’in muasır medeniyetler seviyesi için yapılması gerekenler belli” değerlendirmesinde bulundu.
 
Zeybekci, Türkiye’nin daha çok yatırım ve istihdamla yoluna devam edeceğini vurgulayarak, bu süreçte kamunun rolünün daha da azalacağını söyledi.
 
“BİNALARDA YALITIM MECBUR TUTULMALI” 
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Poyraz da 28 Nisan itibarıyla sektörün ihracatının 1,2 milyar dolar olduğunu belirtti.
 
Ara mal ve ham madde noktasında sektörün bazı sorunlar yaşadığını belirten Poyraz, ihalelerde yerli ürünlerin tercih edilmesi noktasında yaklaşımın değişmesi gerektiğini belirtti.
 
Türkiye’de binalarda yalıtımın mecbur tutulmasının önemli olduğunu vurgulayan Poyraz, bunun sektöre ve enerji verimliliğine katkı sağlayacağını dile getirdi.
 
Poyraz, sektörün 2023 ihracat hedeflerinin 25 milyar dolar olduğunu ve bu konuda kararlılıkla çalışmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
 
Konuşmaların ardından Bakan Zeybekci ve Poyraz, iklimlendirme sektöründeki başarılı ihracatçılara plaket verdi.