“Enflasyon Dizginlenemezse Bankalar Kaos Yaşar”

0
283

ABD’de geçen aylarda üç büyük bankanın çöküşüyle başlayan kriz bertaraf edildi ancak sorun tam olarak çözülmüş değil.

Dünyada karşılıksız paraya dayanan sistemin bir tür beyni olan Bank for International Settlements BIS yetkilileri, Keynesyen tarzı ekonomi politikasının körüklediği borç limiti aşıldığı için gelişmiş ekonomilere “acil zihinsel değişim” çağrısında bulundular.

Merkezi İsviçre, Basel’de olan ve merkez bankalarının merkez bankası olarak da adlandırılan BIS’in genel müdürü Agustin Carstens, “global ekonominin kritik bir dönemeçte” olduğunu söyledi.

1970’lerden beri benzeri görülmeyen bir yüksek enflasyon ve yine tarihin en yüksek kamu ve özel sektör borcunun toksik karışımının sürdürülebilir olmadığına dikkat çekti. 

Kurum yetkilileri, tüketici ve üretici fiyatlarının öngörülenden daha uzun süre yüksek kalması halinde, bankaların 2008 yılı mali kriz dönemindeki boyuta eşdeğer kredi zararıyla karşı karşıya kalabileceğini ifade ettiler.

BIS’in raporunda ayrıca baskı altında olanın yalnızca geleneksel bankacılık sistemi olmadığı, gölge bankacılık sistemi olarak tabir edilen hedge fon gibi yüksek riskli spekülatif yapıların da genellikle FED’in kontrolünün dışında olduğuna dikkat çekildi. 

BIS, saptamalarında sert bir dil kullanmaktan da çekinmeyerek, ekonomik büyüme için başvurulan yöntemlerin gerçek anlamda bir kalkınma değil yalnızca bir “illüzyon” yarattığına işaret etti.