Enerjisa ‘eşarj’ edecek

0
151

Her yıl yüzde 20 büyümeyi hedefleyen Enerjisa, 14 ilde 9.2 milyon müşteriye ulaştı. 20 milyonu aşkın kullanıcıya dağıtım hizmeti sağlayan Enerjisa Enerji, hızla gelişen elektrikli araçlar sektörüne yönelik Eşarj ile Türkiye’nin her noktasında şarj çözümleri sunmayı hedefliyor.  

BEGÜM NUR ALKIŞ

Son zamanlarda Türkiye’de çevreyle ilgili artan farkındalık, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan eğilimde de artış gösteriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın sitesinde yer alan bilgiye göre, Türkiye’de elektrik tüketiminin 2023 yılında baz senaryoya göre yıllık ortalama yüzde 4,8 artışla 385 TWh’e ulaşması bekleniyor. Öte yandan otomotiv endüstrisinde elektrikli otomobil satışları dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla artıyor. Uluslararası danışmanlık ve denetim şirketi EY’nin “Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi”ne göre; 2025 yılında elektrikli araçların içten yanmalı motorlar ile fiyat performans paritesine ulaşmasının beklenmesi, yatırımcıları yeni teknolojilere yönelik pozisyonlarını hedge etmeye yönlendiriyor.

Elektrik enerjisinde yapılacak yüzde 1 tasarruf bile 300 milyon TL’nin üzerinde bir katma değer yarattığına değinen Enerjisa Enerji CEO’su Ziya Erdem, “Dünya Enerji Ajansı tarafından yayımlanan ‘2018 World Energy Outlook’ raporuna göre enerji verimliliği, bugün en büyük üçüncü enerji kaynağı konumunda. Bu nedenle bu konuda atılacak her adımı önemsiyoruz” diyor. Erdem ayrıca elektrikli araçların gelişimine paralel olarak şarj istasyonlarına olan ihtiyacında arttığına değiniyor.

Artan “şarj” ihtiyacına yönelik Enerjisa Enerji, Elektrikli Araçlar Şarj Sistemleri A.Ş.’nin (Eşarj) hisselerinin büyük çoğunluğunu satın alarak şirketin hakim hissedarı oldu. 2008 yılında faaliyete geçen Eşarj’ın bugün itibariyle Türkiye’de 137 istasyonu, 230 araç kapasitesi ve bin 600’ün üzerinde müşterisi bulunuyor. Enerjisa, hızla gelişen elektrikli araçlar sektörüne yönelik Eşarj ile şarj ünitelerinden oluşan ulusal istasyon ağı ve hizmet modelini güçlendirerek Türkiye’nin her noktasında şarj çözümleri sunmayı hedefliyor. Erdem, bu girişim ile tüketicilere dokundukları kanal sayısını artırmayı ve her türlü elektrik ihtiyaçlarında tercih ettikleri tedarikçi olmayı amaçladıklarını belirtiyor.

Şirket müşterilerilerine yönelik enerji tasarrufuna yönlendirecek IoT tabanlı ürünler geliştirmek üzere çalışmalarda yürütüyor. Ayrıca, çocuklarda enerji verimliliği konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan “Enerjimi Koruyorum Sosyal Sorumluluk Projesi” ile 2010 yılından bu yana 14 ilde, 550 okuldan, 250 binden fazla öğrenciye enerji verimliliği konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan eğitimler veriliyor.

2019 yılı temmuz ayında Enerjisa Enerji’deki CEO’luk görevinin ilk yılını tamamlayacak Erdem, enerji sektörünün gerek kurumsal gerekse bireysel olarak insanlara her an dokunduğundan bahsederek, sektörün teknolojik gelişmelere çok açık olduğunu söylüyor. 14 ilde 9.2 milyon müşteriye ulaşan ve 20 milyonu aşkın kullanıcıya dağıtım hizmeti sağlayan Enerjisa Enerji insan, teknoloji ve çözüm odaklı elektrik dağıtım yatırımları ve operasyonları ile sürdürülebilirliğe önemli katkılar sağlıyor.

Şirkette, dijital trendler ise yakından takip ediliyor. Erdem, “Dijital dönüşümün getirdiği kullanılabilecek ne kadar araç varsa onları teker teker devreye alıyoruz. Bunun içerisinde yapay zekadan bulut teknolojilerine, ileri seviyede veri analitiğinden blockchain’e kadar pek çok şey mevcut” diyor. Enerjisa hem halihazırdaki iş alanlarını güçlendirmek hem de yeni ürün, hizmet ve iş alanlarını hayata geçirmek için aktif olarak hem kurum içi hem de kurum dışı girişimcilik programları yürütüyor. Bu amaçla sadece Türkiye değil tüm dünyada oyunun kurallarını değiştiren startup’larla farklı alanlarda işbirlikleri yapıyor. Yapay zeka, blockchain gibi konularda Türkiye içerisinde birçok STK ile çalışılıyor.

Enerjisa’nın girişimciliğe desteği Türkiye ile sınırlı değil, global startuplara erişmek adına Silikon Vadisi’nde bulunan Plug and Play’de hem sponsor olarak hem de girişimleri değerlendirmek ve işbirliği fırsatlarını değerlendirmek için aktif katılım sağlıyor. Erdem, “Türkiye’deki kuluçka merkezleriyle enerji dikeyinde startup destekleyen ilk enerji şirketi olarak sektörde değişimin öncüsü olmaya devam ediyoruz” diyor. Yapay zeka startup’larına yatırım yapma fırsatlarını incelemenin yanında, yapay zeka ve makine öğrenme çözümlerinin Enerjisa Enerji’nin gerek kendi süreçlerinde, gerekse sunduğu ürün ve hizmetlerde nasıl uygulanabileceği değerlendiriliyor.

Enerjisa Enerji, 8 Şubat 2018 tarihinde hisselerinin yüzde 20’sini halka açarak, Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı. Sabancı Holding ve E.ON’un eşit ortak hisse satışı yoluyla gerçekleşen Enerjisa Enerji’nin halka arzı ile ilgili Erdem, “Türkiye’nin TL bazında en büyük özel sektör halka arzı olarak tarihe geçmenin yanı sıra, elektrik dağıtım ve perakende sektöründe de özel sektör için bir ilk oldu” diyor. Enerjisa, operasyonel gelirler anlamında ve kârlılık anlamında her yıl yüzde 20 büyümeyi planlayarak, yaptığı kârın yüzde 60-70’ini de kâr payı olarak dağıtmayı hedefliyor.